Nova pravila za iznajmljivanje smještaja u Hrvatskoj

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smještaj

04.07.2023. 22:43
  • Podijeli:
hrvatska-ljeto-more-plaza-foto-sreckoniketic-pixsell.jpg Foto: Srećko Niketić/Pixsell

Evropska komisija navodi da 70 odsto privatnih iznajmljivača smještaja nije registrovano za plaćanje PDV, pa je pokrenula promjenu Direktive o PDV po kojoj će svi koji rentaju stanove ili kuće turistima, a nisu u sustavu PDV, takođe morati plaćati PDV na smještaj.

PDV neće naplaćivati iznajmljivači, već platforme preko kojih gosti pronalaze smještaj. PDV na smještaj u Hrvatskoj iznosi 13 odsto, a Evropska komisija nada se da će promjene stupiti na snagu u januaru 2025. godine, nakon što se o prijedlogu izjasne sve države članice.

Lani je u privatnom smještaju EU ostvareno 550 miliona noćenja, a Hrvatska se nalazi u grupi zemalja koje su premašile predpandemijske brojke. Sredine uz more i dalje su apsolutni hit, ali male seoske sredine i ruralna područja sve više dobijaju na cijeni, pokazuju objavljeni podaci Eurostata o noćenjima gostiju.

Od deset regija s najvećim rastom, devet su bile ruralne regije u Francuskoj, dok su druga popularna područja bila u Poljskoj, Njemačkoj i Švedskoj. Od 20 najpopularnijih regija u Evropi šest ih je u Španiji i Francuskoj, pet u Italiji, dvije u Portugalu i jedna u Hrvatskoj, i to jadranska Hrvatska.

Inače, Evropska komisija je prije nekoliko godina obavezala internetske platforme da dostavljaju podatke o broju noćenja, a pojedine države i sada od njih traže podatke za poreske svrhe, piše Večernji list.

Hrvatska je lani povećala broj noćenja u privatnom smještaju s 20 na 28 miliona, dok je u prva tri mjeseca ove godine ostvareno 530.000 noćenja, desetak odsto više nego lani.

Lani je procvjetao kratkotrajni boravak turista u glavnom gradu Hrvatske te se broj noćenja gotovo udvostručio na 980.000 u odnosu na 2021. godinu.

Dobro je u raspodjeli turističkog kolača prošla i panonska Hrvatska gdje se broj noćenja povećao oko 50 odsto, na 248.000. U sjevernoj Hrvatskoj lani je ostvareno za trećinu više noćenja u privatnom smještaju, odnosno oko 135.000 noćenja.

Jadran i sredine uz more i dalje su hit sa oko 26.6 miliona noćenja u privatnom smještaju, što predstavlja 95 odsto svih noćenja u Hrvatskoj ostvarenih preko četiri popularne internetske platforme. Preostalih 3,5 odsto noćenja pokupio je Zagreb, a 1,5 odsto svi ostali.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()