Muškarca na Hvaru ujeo poskok, nije bilo seruma

"Na trajektu je otrov počeo djelovati sistemski i imao sam nekontroliranu stolicu i povraćanje, doslovno sam cijeli put proveo u WC-u", rekao je

30.10.2023. 14:27
  • Podijeli:
poskok-pixabay.jpg

Roko Roić (46), penjač i IT poduzetnik koji živi na relaciji Zagreb - Hvar, kaže da je prošle sedmice na Hvaru doživio ugriz poskoka. Kako je opisao za Index.hr,  otprilike pet sati nakon ugriza došao je do seruma koji mu je spasio život.

"Pola sam rukom ušao u gnijezdo i dobio atipični ugriz samo jednim očnjakom. Poslikao sam ranu i upalio štopericu na mobitelu, da imam informacije o vremenu i ugrizu kad dođem do ljekara.

Smirio sam se i sjetio uputa: bez podvezivanja, bez kompresije, bez isisavanja i smiriti se. Popeo sam se uz preostalih 10-ak metara stijene i pješke došao do auta. Ruka je počela oticati, ali ne pretjerano pa sam odvozio 10 minuta makadama i 10 minuta ceste do Hitne pomoći u Jelsi", opisao je Roić.

No, u Jelsi nisu imali seruma, rekao nam je. Dali su mu antibiotik i poslali ga na trajekt koji je kretao za 15-ak minuta. Tamo ga je dočekao njegov brat koji je bio s njim cijelim putem i odveo ga u bolnicu u Splitu.

"Na trajektu je otrov počeo djelovati sistemski i imao sam nekontroliranu stolicu i povraćanje, doslovno sam cijeli put proveo u WC-u. Osim toga, snažne boli nije bilo, samo oticanje ruke. Također, osjećao sam se tjelesno i mentalno skroz ok, mogao hodati i potpuno normalno komunicirati", priča Roić koji je zatim otišao na Hitnu na splitske Križine.

Iz Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije su se oglasili rekavši da je Hitna u Jelsi imala serum, ali je doktorica koja je Roića zaprimila procijenila da mu ga ne treba dati. Odnosno, kako sami navode, doktorica s 19-godišnjim iskustvom nije bila sigurna je li ga ugrizao poskok.

"Zavod za hitnu medicinu SDŽ-a ima antiviperinum serum. Serumom su opskrbljene i dvije Ispostave HM na otoku Hvaru; Ispostava HM Jelsa i Ispostava HM Hvar.

Pacijenta R.R. 27. oktobra 2023. godine u 17 sati primile su liječnica V.T. specijalistica hitne medicine (s 19-godišnjim radnim iskustvom u Ispostavama HM na otoku Hvaru) i medicinska sestra I.B. u ambulanti Ispostave HM Jelsa.

Pacijent se žalio da je osjetio bol u ruci nalik ugrizu te da je 20 m od tog mjesta opazio poskoka.

Službujuća liječnica ni po izgledu rane, a ni po anamnezi uzetoj od pacijenta nije bila sigurna da se radi o ugrizu zmije. Zbog toga je ordinirala parenteralnu antialergijsku terapiju te je pacijenta R.R. uputila u Kliniku za infektologiju KBC-a Split na daljnje promatranje i liječenje", rekli su iz Zavoda za Hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()