'Morski đavo' iz Bigove: Crnogorski ribari ulovili jedna od najvećih morskih riba

Riba manta poznata je po svojoj sposobnosti da skače visoko iz vode, pa kada krupna jedinka nakon skoka padne u vodu, čuje se zvuk sličan grmljavini, koji se čuje nekoliko milja u blizini

24.06.2023. 09:01
  • Podijeli:
Manta_morski đavo_Bigova_Foto Instagram podgoricki_vremeplov (1)-64959425a0c8c.webp Foto: Instagram / podgoricki_vremeplov

Manta, velika vrsta riba srodna ražama, nije tako često viđana u vodama Jadranskog mora. Međutim, na Instagram profilu Podgorički vremeplov objavljena je fotografija iz Bigove, kod Kotora, na kojoj se vidi upravo manta, koja je navodno "ulovljena mrežom na preko 100 metara dubine".

Manta je podrod velikih raža. Može da dosegne i do 7 metara u širinu, a zbog specifičnog oblika tijela zovu je i "morski đavo".

"Manta je jedna od najvećih riba koje žive u okeanima. Zbog neobičnog rasporeda prsnih peraja, koje formiraju svojevrsne rogove na glavi, manti je pripisan naziv 'morska đavolja riba'. Ali one nemaju ništa 'đavolsko' u svom načinu života i ponašanju. To su mirna i smirena bića, kao i sva ona koja se hrane planktonom, cijedeći ga iz vode. Riba manta poznata je po svojoj sposobnosti da skače visoko iz vode, do visine od jedan i po metar. Kada krupna jedinka nakon skoka padne u vodu, čuje se zvuk sličan grmljavini, koji se čuje nekoliko milja u blizini", navedeno je u opisu fotografije.

Međutim, komentari na njihovu objavu nisu baš bili onakvi kakve su ribari, vjerovatno, očekivali, pošto su dobili osudu javnosti zbog fotografisanja sa mrtvom životinjom, u kojima se ističe "žalosno ubiti ovu ribu", prenosi Nova.

I jeste – mante su još od 2011. godine strogo zaštićene u međunarodnim vodama kao "ranjiva vrsta sa povećanim rizikom od izumiranja" i mnoge zemlje zabranjuju lov na mante.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()