Milanović: Nema teoretske šanse da se RS otcijepi od BiH

Dodao je da za secesiju RS-a ne postoji ni teoretska mogućnost

24.05.2024. 20:20
  • Podijeli:
zoran milanović, 16 mart 2024 - Sanjin Strukic PIXSELL-65f87ac772620.webp Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović danas je rekao kako predstava o priči da će se entitet RS otcijepiti od BiH nemoguća i da za to ne postoji ni teoretska mogućnost.

Predsjednik susjedne zemlje je komentarisao Rezoluciju o Srebrenici koja je donesena jučer.

"Tamo se dogodio strašan zločin koji je sud nazvao genocidom. Ništa ne može promijeniti činjenicu da je tamo grupa manijakalnih ubojica smaknula hiljade ljudi, to će ostati tako. Mislim da je vrijeme da se to zatvori i da se u BiH počne normalno živjeti. Ova predstava oko secesije je nemoguća", rekao je on.

Dodao je da za secesiju RS-a ne postoji ni teoretska mogućnost.

"Republika Srpska se ne može otcijepiti od BiH, jer ne može, jer neće donijeti takvu odluku, jer je Beograd protiv toga itd. Dakle puno buke, nije ni za što, ali bez jakog razloga", dodao je, prenosi Večernji list.

Milanović je kazao da nije razgovarao ni s Miloradom Dodikom ni s Andrejom Plenkovićem.

"Ja sam samo vidio da je hrvatska diplomacija u New Yorku, da su kosponzorirali rezoluciju. Mogli su jednako tako sudjelovati u promociji kao izvorni autor inicijative o tome da se ne prizna holokaust. Drugim riječima, to su odluke koje se ne smiju po Ustavu donositi bez predsjednika Republike, to je protuustavno ponašanje, a Plenković to radi jer za njega još nema posljedica", zaključio je.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()