Milanović: Hrvatska će plin kupovati od saveznika po trostruko većoj cijeni

Energija je sigurnost i neovisnost, poručio je Milanović s poslovnog foruma na kojem je bio sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom

Autor: UNA HR
29.11.2022. 18:28
  • Podijeli:
Milanović i Pahor na poslovnom forumu_Luka Stanzl_PIXSELL-1669728923057.webp Foto: Luka Stanzl / PIXSELL

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović ocijenio je u utorak da je "energetika sve" i da će Hrvatska plin kupovati od saveznika po trostruko većoj cijeni.

Milanović je to kazao na forumu "Business Meets Politics – Energetika danas i sutra", koju su organizirali Slovensko-hrvatski poslovni klub i slovenska ambasada u Zagrebu, a na kojem je sudjelovao i slovenski predsjednik Borut Pahor

'Ozbiljno je ratno stanje'

"Ozbiljno je ratno stanje, ozbiljnije nego ikada u našim životima. Došli smo na to da ćemo plin kupovati od saveznika po tri puta višoj cijeni. To je činjenica. To će koštati", kazao je Milanović, a prenio je njegov ured.

Poručio je da energija nije roba.

'SAD i Rusija su neuništive države, Kina ovisi o uvozu'

"Energija je sve, to je sigurnost, neovisnost. Nisu slučajno SAD i Rusija, svaka na svoj način, dvije velike neuništive države. Neuništive su zato što imaju određene tehnologije i imaju neograničene količine energije za svoje potrebe. Kina već nije ta kategorija, ovisna je o uvozu. To je ta moć i ta strašna moć država koje možeš ograditi ogradom i one će živjeti i dalje", naglasio je Milanović.

Iznio je podatak da Hrvatska troši u prosjeku 3.900 kilovata električne energije po stanovniku. Istodobno, u Sloveniji je potrošnja struje gotovo 7.000 kilovata po stanovniku. Čak i neke manje razvijene zemlje od Hrvatske imaju znatno veću potrošnju struje po stanovniku.

'Hrvatskoj nedostaje industrija'

"Taj indikator između ostalog pokazuje strukturu ekonomije, odnosno prisustvo ili nedostatak industrije. U Hrvatskoj nema industrije i taj podatak o maloj potrošnji energije, i ustvari o malim potrebama po jedinici društvenog proizvoda, te najbolje legitimira", zaključio je Milanović.

Izrazio je uvjerenje da će Hrvatskoj, kao maloj i otvorenoj ekonomiji u okviru EU, euro biti dobar, stoji u priopćenju s Pantovčaka. 

Posljednji posjet Pahora Hrvatskoj u ulozi slovenskog predsjednika

Inače, Pahor u ponedjeljak i utorak boravi u posjetu Hrvatskoj. To je njegov posljednji posjet Hrvatskoj u ulozi slovenskog predsjednika.

Slovenski se predsjednik u ponedjeljak susreo s Milanovićem, kao i s premijerom Andrejom Plenkovićem.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()