Lajčak: "Očekujem da Srbija i Kosovo* prihvate plan"

"Strana koja bude odbila evropski prijedlog bit će suočena sa smanjenjem podrške", upozorio je

26.01.2023. 12:26
  • Podijeli:
Tan2022-12-1413122220_8 Miroslav Lajčak Tanjug Sava Radovanović-63ca824d1de1f.webp Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak za dijalog Beograda i Prištine rekao je u emisiji Rubikon na televiziji Klan Kosova* da očekuje da Kosovo* i Srbija prihvate plan i potpišu ga, te da očekuje da se "svi sastanu na kraju godine i konstatuju da je dobar posao urađen".

"Strana koja bude odbila evropski prijedlog bit će suočena sa smanjenjem podrške",  upozorio je Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, koji trenutno boravi u Prištini.

Lajčak je, u intervjuu za Klan TV, upitan šta se dešava ako jedna strana odbije prijedlog, rekao da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj.

"Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržat će jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani ", objasnio je Lajčak.

On je naglasio da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice.

"Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud",  rekao je Lajčak.

Dodao je da će, kada obje strane budu kazale da su spremne da prihvate evropski prijedlog, okupiti na zajedničkom sastanku.

"Ove razgovore vodimo odvojeno sa stranama, ali kada ih okupimo, naravno da očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i naravno sprovedu",  poručio je Lajčak.

On je, kako prenose prištinski mediji, naveo dodatne detalje o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Lajčak je rekao da taj prijedlog sadrži ukupno 11 tačaka, dok su verzije prijedloga objavljene u medijima "izmišljotine".

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()