Kurti poručio da se ono što je dogovoreno između Srbije i Kosova* treba u potpunosti provesti

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepp Borrell izjavio je da u aneksu sporazuma koji je dogovoren u Ohridu jasno piše da se Kosovo* obavezuje da odmah krene u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO)

16.04.2023. 16:45
  • Podijeli:
Aljbin Kurti dopisnik KiM Tanjug-641f2f1053bda.webp Foto: Dopisnik KiM/Tanjug

Premijer Kosova* Albin Kurti poručio je danas na društvenim mrežama da se ono što je dogovoreno između Srbije i Kosova* treba u potpunosti provesti, bez djelimične realizacije i kašnjenja.

"Proveli smo posljednje dvije godine u Briselu razgovarajući o pravno obavezujućem sporazumu između Kosova* i Srbije. Osamnaestog marta u Ohridu je visoki predstavnik Evropske unije Josep Borrell zvanično objavio dogovor. Ono što je dogovoreno treba se u potpunosti provesti. Bez djelimične provedbe i bez kašnjenja", naveo je Kurti na Twitteru.

Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josepp Borrell izjavio je da u aneksu sporazuma koji je dogovoren u Ohridu jasno piše da se Kosovo* obavezuje da odmah krene u formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Podsjećamo, Borrell je nakon sastanka diplomata EU-a u Briselu rekao da je ministre izvijestio o dogovoru postignutom u Ohridu koji je temelj za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova*.

"Ovim sporazumom stvara se novi status koji znači da više ne moramo tražiti nadu u dijalogu, što nam omogućava da više ne budemo u kriznom ozračju, već da idemo na provedbu sporazuma koji je prihvaćen 27. februara", rekao je tada Borrell na konferenciji za novinare.

Vučić je nedavno rekao da se nada da kosovske institucije neće pokušati provesti strategiju koju smišljaju, a prema kojoj bi njihove snage bile na području cijelog Kosova.

"Nadam se da se to neće dogoditi jer bi to značilo da više nema ni traga bilo kakvom dogovoru. To znači da žele eskalaciju sukoba i ništa drugo", rekao je Vučić.

Vlada Kosova* usvojila je novu odbrambenu strategiju koja predviđa da će kosovske snage biti raspoređene na cijelom teritoriju Kosova*, uključujući i sjever, što je Srbima sporno.

Prema važećim sporazumima, specijalne snage kosovske policije ne mogu ući na sjever Kosova* bez posebne dozvole zapovjedništva KFOR-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()