Kuhinja solidarnosti u Novom Sadu - spas za mnoge ljude

U ulici Vojvode Bojovića broj 13 u Novom Sadu, postoji zahvaljujući volonterima, ali i donacijama

21.05.2023. 14:26
  • Podijeli:

Kuhinja solidarnosti u Novom Sadu svakog utorka i subote priprema više od 220 obroka za socijalno ugrožene porodice i beskućnike. 

Nažalost, za tri godine, koliko postoji, ne pamti ovako mali odziv za donacije, zbog koje je - na kratko - prekinula kuhanje utorkom.

Danas su ozbiljan tim, ali kako je sve počelo?

"Kuhinja je nastala 2020. godine kada se grupa aktivista okupila, koji su primijetili potrebu koja se osjetila u društvu da obezbjede socijalno ugroženima topao obrok, jednom, dva puta nedeljno i počelo je tako što smo imali 20 korisnika i to je tako naraslo naglo", kaže volonterka Sandra Petković. 

Volonteri su srednjoškolci, studenti, nekadašnji beskućnici. Sve ih u ovom dvorištu hladovine i opojnih mirisa hrane nosi isto, osjećaj za pomaganje.

"Imamo velike porodice, porodice sa djecom, imamo beskućnike, ljude koji su osobe sa invaliditetom, imaju neke fizičke probleme koji nisu u stanju da dolaze po svoje obroke, tako da mi njima odnosimo", objašnjava nam volonterka Mirjana Jakšić. 

Ovdje svako ima svoj zadatak. Najstariji volonter je, kako voli da ga zovu, Branko od Lonaca, odnosno tegli.

"Čak sam i ja bio beskućnik i znam kako je to. Oni su mi pomogli kada mi je bilo najteže sad im vraćam tu uslugu, što su mi dali život, dalje da radim".

U ulici Vojvode Bojovića broj 13 u Novom Sadu, postoji zahvaljujući volonterima, ali i donacijama. Nažalost nikada niko iz opštine, a ni nadležnih resora, nije prepoznao trud i volju ovih mladih entuzijasta i ponudio pomoć.

"Svaki novac koji se donira Kuhinji solidarnosti ide isključivo za korisnike, isključivo za pripremanje hrane, tako da je jako bitna kontinuirana podrška."

Tu podršku možete da pružite vi tako što ćete donirati novac ili hranu, doći da kuhate, pakujete ili raznosite obroke. Stari ljudi su govorili: ukoliko ne znate šta da radite, vi posmatrajte one koji pomažu i radite isto što i oni.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()