Južna Dalamacija seizmički najaktivnija: Moguć zemljotres magnitude 7,5 stepeni

Prevolnik je komentarišući jučerasnji zemljotres na Krku magnitude 4,8 stepeni rekao da je to jedno od tri seizmički najaktivnija područja

17.02.2023. 21:20
  • Podijeli:
zemljotres_hrvatska (1)-63ee230d9ca31.webp Foto: Screenshot/EMSC

Južna Dalmacija je područje gdje je seizmička aktivnost najveća i tamo se mogu dogoditi jači zemljotresi sa mogućom maksimalnom magnitudom od 7,5 stepeni po Rihteru, kaže hrvatski seizmolog Snježan Prevolnik.

On je za hrvatski Dnevnik Nove tv. izdvojio tri područja koja su seizmički najaktivnija u Hrvatskoj.

“U posljednje tri godine svjedoci smo da se aktivnost odvija upravo na onim područjima koja su po karti opasnosti od zemljotres izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire zagrebačko područje – gdje smo imali jake potrese u Zagrebu i Petrinji, potom Kvarner i Hrvatsko primorje, a područje gdje je seizmička aktivnost najveća je južna Dalmacija. To je područje gdje se očekuje da se jači potresi češće događaju sa maksimalno procijenjenom magnitudom od 7,5 stepeni”, objasnio je seizmolog.

Prevolnik je komentarišući jučerasnji zemljotres na Krku magnitude 4,8 stepeni rekao da je to jedno od tri seizmički najaktivnija područja za koje je maksimalna procjenjena magnituda zemljotresa 6,5 po Rihteru.

“Mi seizmolozi uvijek govorimo da su potresi generalno povezani jer su njihovi uzroci isti, a to su geodinamički procesi u unutrašnjosti zemlje. Ali apsolutno ne možemo reći da je potres u Turskoj uzrokovao ovaj potres. To su prevelike udaljenosti i premale su amplitude koje je turski potres izazvao na našem području”, kaže Prevolnik.

Ističe i da u ovom trenutku seizmologija ne može predvidjeti potres i pitanje je hoće li to ikada moći, rekao je Prevolnik i zaključio:
“Treba dati kvalitetne podloge na temelju kojih građevinari mogu osmisliti protivpotresno projektovanje i gradnju. Tada imate sigurne zgrade i u tom vam je slučaju svejedno kad će se potres dogoditi”.

  • Podijeli:

Tagovi

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()