Hrvatska: U 14 županija na snazi mjere obrane od poplava

Ministarstvo unutarnjih poslova RH izvijestilo je o stanju u 14 hrvatskih županija u kojima su na snazi vanredne mjere obrane o poplava

18.05.2023. 15:53
  • Podijeli:
poplave-hrvatska2-64662ce90b0c3.webp Foto: Anadolija

Ministarstvo unutarnjih poslova RH izvijestilo je detaljno o stanju na terenu u 14 hrvatskih županija u kojima su na snazi mjere obrane od poplava.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, u prigradskom naselju Galdovo u Sisku jutros je došlo do propuštanja vodenih box barijera na Savskom nasipu te je poplavljeno nekoliko objekata u tom dijelu ulice. Djelatnici Hrvatskih voda i pripadnici Hrvatske vojske rade na ojačavanju nasipa odnosno box barijera kako bi spriječili daljnji prodor rijeke Save, saopšteno je iz MUP-a.

Jutros je uvedeno vanredno stanje obrane od poplave vezano na visinu vodostaja rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru Farkašić, gdje je u 8 sati zabilježen vodostaj + 950 cm s tendencijom daljnjeg porasta. I vodostaj Save u Jasenovcu je u porastu i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave. Na navedenim lokacijama ojačavaju se postojeći nasipi i grade zečji nasipi.

„I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice zbog vodostaja rijeke Une koji zadnjih par sati stagnira, s tendencijom pada i u 10:00 sati iznosio je +490 cm. U poplavljenim dijelovima provodi se ispumpavanje vode. I dalje su sve snage na terenu i mukotrpno rade na aktivnostima obrane od poplave. Zbog obilnih padalina i rasta rijeke Une došlo je do poremećaja u vodoopskrbi. Voda iz sustava vodoopskrbe Pašina Vrela nije za ljudsku upotrebu i obvezno je prokuhavanje. HGSS dostavlja vodu i hranu u mjestima Kuljani i Unčani u nekoliko obitelji gdje žive stariji mještani“, navodi se.

U Karlovačkoj županiji i dalje je na snazi izvanredno stanje za područje Karlovca zbog vodostaja Korane i Kupe čiji vodostaji blago padaju. Situacija na terenu je pod kontrolom, kritična mjesta se nadziru i kontinuirano se radi na ispumpavanju vode koja je prodrla u podrumske prostorije i branjena područja. Zbog vode na kolnicima zatvorene su brojne ceste. Sve službe su konstantno na terenu, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove na mjesta gdje je to potrebno. Zbog vode na kolniku, zatvoreno je više cesta na području županije, navodi MUP u saopštenju.

„Stanje na području Gračaca i Obrovca u Zadarskoj županiji se postupno stabilizira. Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opada, dok vodostaj rijeke Zrmanje u Obrovcu lagano naizmjence opada pa lagano raste ili stagnira. U Gračacu su i dalje poplavljena pojedina naselja kojima Crveni križ dostavlja hranu, lijekove i vodu. U Obrovcu se provodi sanacija šteta, čišćenje i dezinfekcija kuća, površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom. Na područje Gračaca i Obrovca dostavljeni su isušivači koji će biti dostavljeni korisnicima nakon čišćenja prostora. Na terenu su i dalje sve operativne snage. Vodovod Zadar je izvijestio da svi korisnici dobili vodu koja je zamućena i mora se prokuhavati“, saopštio je MUP RH.

Stožer civilne zaštite općine Kistanje u Šibensko-kninskoj županiji, koji je aktiviran 16. svibnja i dalje je aktivan. Jučer tijekom dana bile su dvije tehničke intervencije ispumpavanja vode, jedna intervencija uklanjanja stabla s prometnice te intervencija odštopavanja oluka. Noćas oko 03:50 sati vatrogasci su bili na tehničkoj intervenciji izvlačenja autobusa koji je zapeo zbog vode na cesti. MUP RH je saopštio kako je i dalje na snazi izvanredno stanje obrane od poplava na području Zagrebačke županije. Jučer se radilo na sanaciji terena, ispumpavanju podruma i bunara. U većem dijelu Županije voda se povukla, osim na području grada Vrbovca, gdje je aktivno još 40 vatrogasaca.

Jutros su Hrvatske vode donijele rješenje o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na rijeci Muri, u Međimurskoj županiji, zbog izmjerenog vodostaja +440 cm s tendencijom daljnjeg porasta.

I dalje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Bednji, u Varaždinskoj županiji, zbog vodostaja koji u zadnjih par sati stagnira i u 05:00 sati je iznosio +425 cm. Zaprimljeno je više desetaka poziva s područja cijele županije zbog ulaska vode u podrume/dvorišta i gospodarske objekte, pada stabala na prometnice i klizišta. JVP Varaždin zaprimila je više od 50 poziva, uglavnom vezanih za ispumpavanje vode iz podruma i dvorišta te čišćenja palog drveća. Tokom prijepodneva riješen je problem zamućenja vode na izvorištu Belski Dol te je opskrba ugroženih naselja normalizirana. Zbog vode na kolniku zatvoreno je više županijskih i lokalnih cesta, navodi MUP.

Tokom dana preko 70 vatrogasaca bili su angažirani na ispumpavanju vode iz podruma i dvorišta na više lokacija na području Koprivničko - križevačke županije, navodi se. Intervencija je bilo i na prometnicama zbog vode na kolniku i nanosa blata. Angažirani su radni strojevi za čišćenje kanala i dovoz pijeska. Vodostaj rijeke Drave kod Botova stagnira, saopšteno je.

Tokom dana na području Bjelovarsko-bilogorske županije izvršeno je preko 30 tehničkih intervencija uglavnom radi ispumpavanja vode iz bunara, podruma obiteljskih i stambenih zgrada te uklanjanja stabala, blata i šljunka s prometnica pri čemu su angažirane nadležne vatrogasne postrojbe, cestarske i komunalne službe, saopšteno je.

Na snazi su vanredne mjere obrane od poplava zbog izlijevanja vodotoka Bogdanica na prometnicu Smiljan-Novoselo u Ličko-senjskoj županiji i ograničenje prometa. Jučer su uvedene izvanredne mjere obrane od poplava zbog porasta vodostaja kod Kosinjskog Bakovca, zbog porasta vodostaja rijeke Novčice, gdje je došlo do izlijevanja vode iz korita na prometnicu. Uslijed poplava na području Plitvičkih Jezera, iz mjera predostrožnosti juče su evakuirane četiri ženske osobe iz Korane Gornje.

Juče je u Primorsko-goranskoj županiji u prijepodnevnim satima zabilježeno povlačenje Gornje Dobre u korito, s tendencijom daljnjeg opadanja.

Na području Osječko-baranjske županije, navodi MUP, sve operativne službe prate trenutno stanje i poduzimaju redovne aktivnosti, prema potrebi obavljaju dodatne intervencije, a spremne su za sve eventualno potrebne aktivnosti i izvanredne događaje. Naglašeno je kako je trenutno ukupno stanje stabilno i pod kontrolom, a ne očekuje se znatnije pogoršanje.

Na sanaciji posljedica oborina od 16. jula, tokom jučerašnjeg dana vatrogasci su imali 11 tehničkih intervencija, uglavnom ispumpavanja vode iz podruma u Požeško-slavonskoj županiji, dok je na području Virovitičko-podravske županije na terenu angažirano 8 vatrogasaca, stoji u saopštenju MUP-a. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()