Građani nezadovoljni: U Sloveniji cijene poljoprivrednog zemljišta među najvišima u EU

Hektar poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji je 2022. godine u prosjeku koštao 23.282 evra, dok je prosjek u EU bio 10.578 evra

28.01.2024. 17:19
  • Podijeli:
poljoprivreda una-64908ef97a903.webp Foto: UNA

Cijene poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji su među najvišima u EU, dok su u Hrvatskoj najpristupačnije, podaci su Evrostata.

U Sloveniji su regionalne razlike u cijenama veoma primjetne, tako da hektar zemlje na zapadu košta skoro dvostruko više nego na na istoku.

Hektar poljoprivrednog zemljišta u Sloveniji je 2022. godine u prosjeku koštao 23.282 evra, dok je prosjek u EU bio 10.578 evra, prenela je STA.

Najpristupačnije cijene od 21 zemlje koje su prijavile podatke Evrostatu su u Hrvatskoj, gdje hektar poljoprivredne zemlje u prosjeku košta 3.700 evra.

Poljoprivredno zemljište je najskuplje na Malti, u prosjeku 233.230 evra po hektaru, a slijede Holandija, Luksemburg i Irska, dok je Slovenija na petom mjestu.

Poljoprivredna zemlja je jeftina i u Letoniji, Slovačkoj, Litvaniji, Mađarskoj i Estoniji.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()