Dvije presude protiv Hrvatske zbog kršenja ljudskih prava

Povrede se odnose na neodgovarajuće zatvorskih uslove i predugo trajanje postupaka za naknadu štete

11.05.2023. 20:46
  • Podijeli:
Ljudska prava_Foto Pixabay-63945a1649b73.webp Foto: Pixabay

Evropski sud za ljudska prava objavio je danas dvije presude kojima je utvrdio da je Hrvatska u dva slučaja povrijedila ljudska prava zbog neodgovarajućih zatvorskih uslova i predugog trajanja postupaka za naknadu štete.

U jednom slučaju podnosiocu je utvrđena nadoknada od 16.300 evra nematerajalne štete i sudski troskovi, a u drugom 3.500 evra uključujući troškove postupka.

U predmetu "Ladan", Evropski sud je na osnovu ranije prakse utvrdio da su podnosiocu zahtjeva povrijeđena prava zagarantovana Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u dijelu koji se odnosi na ponižavajuće postupanje zbog boravka u neodgovarajućim uslovima u zatvoru u Zagrebu, gdje je proveo pet godina i osam mjeseci.

Podnosiocu je povrijeđeno i pravo na suđenje u razumnom roku zbog prekomjernog trajanja parničnog postupka koji se vodi radi naknade štete zbog neodgovarajućih uslova u kojima je boravio tokom izdržavanja kazne zatvora, a taj postupak još nije pravosnažno okončan pred domaćim sudovima.

Povrijeđeno mu je i pravo na efikasno pravno sredstvo jer izvršni sudija nikada nije odlučio o njegovoj pritužbi zbog neodgovarajućih uslova zatvora, te zbog predugog trajanja parničnog postupka, što je njegovu tužbu radi naknade štete učinio nedjelotvornom.

Evropski sud je podnosiocu dosudio ukupno 16.300 evra naknade za nematerijalnu štetu i 250 evra naknade za izdatke i troškove postupka, prenose hrvatski mediji.

U predmetu "Bošnjak", Evropski sud je utvrdio povredu Konvencije zbog neodgovarajućih zatvorskih uslova u zatvorima u Zagrebu i Zadru, te zbog neefikasnosti pravnog sredstva.

Preostale prigovore podnosioca, koji se odnose na nedostatak potrebne medicinske njege u oba zatvora, kao i na prenatrpanost zatvora u Zadru između 8. oktobra i 29. novembra 2013. sud je odbacio kao očito neosnovane.

Na osnovu toga podnosiocu Bošnjaku je dosuđeno 2.500 evra naknade za nematerijalnu štetu i 1.063 evra naknade za izdatke i troškove postupka, saopštila je kancelarija hrvatskog predstavnika pred sudom u Strazburu.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()