Borelj i Blinken o odnosima Beograda i Prištine: Pravo vrijeme da se naprave koraci naprijed

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova* Aljbin Kurti trebalo bi da se sastanu 18. marta u Sjevernoj Makedoniji uz učešće Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka

17.03.2023. 22:35
  • Podijeli:
žozep borelj  (AP PhotoJean-Francois Badias) via Tanjug-6414604d2a154.webp Foto: AP PhotoJean-Francois Badias via Tanjug

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarali su danas o odnosima Beograda i Prištine uoči sutrašnjeg dijaloga u Ohridu i saglasili se da je pravo vrijeme da se napravi koraci naprijed.

Borelj i Blinken su se saglasili da je ovo pravo vrijeme da se naprave značajni koraci naprijed u interesu evropskih integracija.

"NJihova diskusija bila je usredsređena na predstojeći sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU sutra u Ohridu, o situaciju u Etiopiji i pripreme za energetski savjet EU-SAD u aprilu", saopštila je Evropska služba za spoljne poslove /EEAS/.

Tokom telefonskog razgovora, Borelj je obavijestio Blinkena o najnovijim dešavanjima u odnosima Beograda i Prištine, ističući važnu ulogu koju su EU i SAD odigrale u procesu normalizacije između dvije strane.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer  Kosova* Aljbin Kurti trebalo bi da se sastanu 18. marta u Sjevernoj Makedoniji uz učešće Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Na sastanku bi trebalo da razgovaraju o pitanjima koja se odnose na političko rješenje dvije strane, uključujući program za sprovođenje evropsko-američkog plana pomirenja.

Borelj je krajem februara objavio tekst evropskog prijedloga sa klauzulama o međusobnom priznavanju dokumenata, simbola i saglasnosti Beograda da ne sprečava pridruživanje Prištine međunarodnim organizacijama.

Lajčak je rekao da lideri EU i SAD insistiraju da prištinske vlasti formiraju Zajednicu srpskih opština sa pravom autonomije, u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

Prema riječima američkog ambasadora na Kosovu* DŽefrija Hovenijea, nema boljeg plana od prijedloga EU za rješenje pitanja odnosa Beograda i Prištine, koji Vašington u potpunosti podržava.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()