Američki ambasador u Srbiji: Mislim da imamo problem s Kurtijem

Christopher Hill smatra d aje deeskalacija ključna

09.06.2023. 10:20
  • Podijeli:
Kristofer Hil_Christopher Hill_Foto Tanjug Vladimir Sporčić-1664187594076.webp Foto: Tanjug / Vladimir Sporčić

Ambasador SAD-a u Srbiji Christopher Hill u intervjuu za Glas Amerike osvrnuo se na aktuelne napetosti na sjeveru Kosova* te je uputio posebnu kritiku Albinu Kurtiju.

Na konstataciju da situacija na Kosovu* i dalje nije riješena, Hill ističe kako Kurti nije spreman da prihvati prijedloge za deeskalaciju.

"Mislim da imamo problem sa Kurtijem, on to nije voljan da prihvati. Čini se da imamo neke vrlo fundamentalne probleme s njim, ako ga još uvijek možemo smatrati partnerom. Međutim, tu odluku ostavljam našoj ambasadi u Prištini", rekao je Hill.

Ambasador ističe kako je deeskalacija ključna.

"Mislim da smo posljednjih dana napredovali u tom pravcu. Došlo je do smanjenja tenzija sa srpske strane, a očekivanja EU i SAD-a su da će i Kosovo* napraviti korak u tom pravcu. Jedan od tih koraka je i povlačenje specijalne policije sa sjevera. Također, opštinski načelnici moraju napustiti zgrade. Treće pitanje je malo teže i odnosi se na održavanje novih izbora", poručio je.

Kada je riječ o Zajednici srpskih opština, Hill ističe kako je ona neophodna za sjever Kosova*.

"Čini se da većina ljudi to razumije. Zajednica je nešto što smo obećali. Možda će biti potrebno srpskoj zajednici objasniti šta to znači. To znači mogućnost da imate škole, udžbenike, medicinske ustanove, doktore. Potrebna nam je dobra volja. Nadam se da ćemo to dobiti od vlasti u Prištini", jasan je Hill.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()