Postoji jedan cilj, a to je potpuno uključivanje tržišta zemalja Zapadnog Balkana

Prezentacija o Transportnoj zajednici

26.02.2024. 14:19
  • Podijeli:
transportna zajednica una-65dc8f9a94efa.webp Foto: UNA

Prezentacija o Transportnoj zajednici, njenoj ulozi, nadležnostima i aktivnostima održana je danas u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, a održao ju je direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek.

On je kazao da je dijalog koji se vodi sa članovima Parlamenta ključni dio posla.

"Transportna zajednica je internacionalna zajednica koja ima 36 sudionika i bavi se sigurnosti u prometu i transportu. EK koja broji 27 članica je sudionica transportne zajednice i imamo šest regionalnih partnera iz Zapadnog Balkana, uključujući i BiH", rekao je Zakonjšek.

Istakao je da postoji jedan cilj, a to je potpuno uključivanje tržišta zemalja Zapadnog Balkana.

"To uspijevamo radeći na dva paralelna načina. U jednom pomažmo da BiH implementira cjelokupno zakonodavstvo EU koje se odnosi na transport, a drugi da se implementiraju svi projekti koji će pomoći da uvežemo BiH unutra same nje, ali i sa susjedima", naglasio je.

Pojasnio je da je BiH več član transportne zajednice, te da ima dobre mogućnosti i prilike da znanje i ekspertizu u svojim nastojanjima da se poveže s EU.

"Ovdje govorimo o povezivanju odnosno izgradnji koridora 5c, pomaganju sigurnog dometa pomorskim i vodenim putevima i deminiranje obala Brčko Distrikta i rijeke Save", kazao je između ostalog Zakonjšek.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()