Zastupnici potvrđuju novi saziv Vijeća ministara BiH

Glasanje će uslijediti nakon rasprave

25.01.2023. 12:55
  • Podijeli:
parlament bih - anadolija-638899e405619.webp Foto: Anadolija

Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu potvrđivanje imenovanja ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara počela je danas u Sarajevu.

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara dala je u ponedjeljak, 23. januara, preporuku Predstavničkom domu za potvrđivanje imenovanja kandidata za obavljanje dužnosti ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara.

Odlukom o imenovanju ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto predloženi su Elmedin Konaković za ministra inostranih poslova, Zoran Tegeltija za ministra finansija i trezora, Staša Košarac za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Davor Bunoza za ministra pravde, Edin Forto za ministra komunikacija i transporta, Dubravka Bošnjak za ministra civilnih poslova, Nenad Nešić za ministra bezbjednosti, Zukan Helez za ministra odbrane i Sevlid Hurtić za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Prema ovoj odluci, zamjenik ministra inostranih poslova trebalo bi da bude Josip Brkić, finansija i trezora Muhamed Hasanović, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa LJiljana Lovrić, pravde Elvir Mahmuzić, komunikacija i transporta Ognjen Janjić, civilnih poslova Marijana Mojić, bezbjednosti Ivica Bošnjak, odbrane Aleksandar Goganović i Slaven Galić, te ljudskih prava i izbjeglica Duška Jurišić.

Za zamjenike predsjedavajuće SVijeća ministra predloženi su Tegeltija i Helez.

Ova odluka stupiće na snagu danom potvrđivanja imenovanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, kada prestaje i mandat dosadašnjem Vijeću ministara.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()