Zakonski prijedlog o privremenom ukidanju akciza na gorivo “mrtvo slovo na papiru”

O ovom zakonskom prijedlogu 28. marta raspravljaće Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH

21.03.2023. 10:00
  • Podijeli:
Dom_naroda_parlamentBiH_foto_UNA3-63ee1456a161d.webp Foto: UNA

Bosna i Hercegovina je u prvih deset mjeseci  prošle godine od PDV-a i akciza na jedinstveni račun “ubrala” 1,3 milijarde KM.

Ako će taj novac biti raspoređen i  na šta će se potrošiti pitanje je na koje bi trebalo da odgovori izvršna i zakonodavna vlast.

Zakonski prijedlog kojim bi se na period od šest mjeseci ukinule akcize na gorivo, krajem ovog mjeseca trebao bi postati “mrtvo slovo na papiru”.

Naime, o ovom zakonskom prijedlogu 28. marta raspravljaće Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a ono što je apsurd je činjenica da je prijedlog trebao biti realiziran do kraja prošle godine.

Obzirom da je SNSD od samog početka protiv ovog prijedloga, jer, kako ističu da je novac od akciza i PDV-a bolje usmjeriti entitetima, da entiteti, od tog novca povećavaju plate, penzije, te organizuju pomoć za najugroženije kategorije.

Kažu parlamentarci da je u prošlih deset mjeseci bilo dosta viškova od akciza i PDV-a, te da je jedinstveni račun u prošloj godini oko 1,5 milijardi KM.

Sad se postavlja pitanje, kako će se i na koji način taj novac rasporediti, jer je to novac svih građana BiH.

Istekao rok akcizama

Zlatko Miletić (Koalicija Država), delegat u Domu naroda BiH za portal UNA smatra da je taj zakon trebalo donijeti kada je bilo vrijeme.

“Mislim da je deplasirano da se ovaj zakonski prijedlog sada nalazi na dnevnom redu i to iz dva razloga: istekao je rok, a drugo, u svakom slučaju delegati iz SNSD-a neće svakako glasati, tako da mi je sad to sve smiješno. Međutim, dobro je da se nađe na dnevnom redu da malo porazgovaramo o tom pitanju, ako ništa, da vidimo kako će se rasporediti taj višak novca iz prošle godine i kako će ga utrošiti i obzirom da su ga uzeli od svih građana BiH, da vidimo na koji način će ga vratiti. Da li će ga dijeliti parcijalno ili selektivno kako su to do sada radili, ili će kroz budžete entiteta, odnosno institucija BiH gledati da, makar, pomognu određene kategorije stanovništva. Ne mogu da prejudiciram, ako budu produžavali taj rok, biću za taj zakon, ali teško da će to imati podršku i ne samo jedne političke partije nego i dvije, tako da teško da će proći”, kaže Miletić.

Dodaje da  je cjelokupni višak novca, kad uzmete akcize i PDV u prvih deset mjeseci bio 1,3 milijarde u čitavoj BiH, što znači da je na mjesečnom nivou taj iznos negdje oko 100 miliona.

“I ako dodate još dva mjeseca, sigurno je 1,5 milijardi po tom osnovu uplaćeno u prošloj godini. Postaviću pitanje kako će se podijeliti taj novac.  Oni će taj novac očigledno podijeliti entitetima, što meni ne predstavlja problem, ali je suština kako će entiteti taj novac vratiti građanima”, ističe Miletić.

Stav SNSD-a ostao isti

Snježana Novaković Bursać (SNSD), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za portal UNA kaže da ovaj zakonski prijedlog mora proći parlamentarnu proceduru jer je aktivan.

“U odnosu na dane kada je to predlagano, mnoge okolnosti su se promijenile, i ekonomske i sve druge. Što se stava SNSD-a tiče, on se jedini nije promijenio, a mi smatramo da je u ovim nestabilnim vremenima najbitnije održati stabilnost svih sistema, pa i financijskog i da mi nismo skloni potezima za koje smo gotovo sigurni da ne bi doprinijeli u značajnom smislu građanima, ali da bi mogli uticati na javne financije”, kaže Novaković Bursać.

Dodaje da SNSD nije siguran koliko bi to ukidanje akciza doprinijelo boljitku građana.

Ističe da su mišljenja da je bolje preko entiteta direktno uticati na povećanje plata, penzija i ići direktno s pomoći određenim privrednim granama.

“SNSD je već provodio te mjere i nastaviće na nivou Republike Srpske s povećanjem plata i penzija, a da bi to nastavili moraju imati stabilan financijski sistem”, ističe Novaković-Bursać.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()