Vlada Republike Srpske jasna: Nastaviti jačati bezbjednost u školama

Uveden je i školski policajac u sve škole u Republici Srpskoj, te realizovana obuka policijskih službenika određenih da obavljaju poslove i zadatke školskog policajca od početka školske 2023/24. godine.

22.12.2023. 16:48
  • Podijeli:
narodna-skupstina-rs-dejan-rakita-pixsell.jpg

Vlada Republike Srpske zadužila je danas ministarstva prosvjete i kulture i finansija da u budžetu planiraju sredstva za finansiranje mjera predviđenih Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj.

Vlada Srpske je danas informaciju o realizaciji aktivnosti predviđenih Programom mjera za jačanje bezbjednosti i sprečavanja nasilja u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zaduženo je da u saradnji sa ministarstvima unutrašnjih poslova, zdravlja i socijalne zaštite i porodice, omladine i sporta pripremi protokol o postupanju u slučajevima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja djece, koji će resorni ministri potpisati u roku od 60 dana od dana donošenja zaključka.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je zaduženo i da u saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava nastavi sa sprovođenjem aktivnosti na poboljšanju materijalno-tehničkih uslova u školama i đačkim domovima, kao i da u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom nastavi da radi na jačanju vaspitne uloge škole i prevenciji vršnjačkog nasilja s ciljem obezbjeđenja sigurnog i podsticajnog okruženja za svu djecu.

Vlada Srpske je zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture da u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom nastavi da radi na jačanju vaspitne uloge škole i prevenciji vršnjačkog nasilja s ciljem obezbjeđenja sigurnog i podsticajnog okruženja za svu djecu kroz sprovođenje aktivnosti predviđenih Programom mjera.

U saopštenju se podsjeća da je formiran Interresorni tim za jačanje bezbjednosti i sprečavanje nasilja u osnovnim školama, srednjim školama i đačkim domovima sa ciljem da vrši koordinaciju akivnosti između ministarstava koje se odnose na sprovođenje mjera i akata utvrđenih Programom mjera, te da učestvuje u procesu izvještavanja Vlade Republike Srpske o sprovođenju mjera.

U saopštenju je navedeno da je uveden i izborni predmet "Humanost i bezbjednost" za učenike devetih razreda u 16 osnovnih škola i 19 srednjih sa fokusom na mentalno zdravlje učenika, empatiju, prijateljstvo, nenasilje, dok je Republički pedagoški zavod organizovao obuku za 40 nastavnika osnovnih i srednjih škola Republike Srpske koji su zaduženi za njegovu realizaciju.

Uveden je i školski policajac u sve škole u Republici Srpskoj, te realizovana obuka policijskih službenika određenih da obavljaju poslove i zadatke školskog policajca od početka školske 2023/24. godine.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je u saradnji sa kompanijom "M:tel" sprovelo i program aktiviranja usluga "Siguran net" u 37 škola za školsku 2022/23. godini, kojom je blokiran pristup određenim sadržajima kao što su oružje, kladionice, društvene mreže i ostali sadržaji koji bi mogli da đake dovedu u opasnost. /k

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()