Vildana Bešlija: Neophodno je mijenjati patrijarhalnu svijest o mjestu i ulozi žene u društvu

Prevencija je dio Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, a kazne su mjera opće prevencije i svojevrsna kompenzacija žrtvama

14.11.2023. 14:50
  • Podijeli:
Vildana Bešlija_foto_NašaStranka Cropped-65534eed4b163.webp Foto: Naša stranka

Povodom femicida počinjenog jučer u Sarajevu, oglasila se Vildana Bešlija, zastupnica Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

„Neophodno je ispitati postupanje svih organa u ovom slučaju posebno uzimajući u obzir ranije incidente nasilja koji su se desili. Pored dobre reakcije specijalne policije, treba nam hitna reakcija svih relevantnih organa i jasna poruka o tome šta je urađeno po planu provođenja zaštitnih mjera, kakva je bila procjena ugroženosti, kako su proveli procjenu ugroženosti, ako su je uopće proveli.

Prevencija je dio Zakona o zaštiti  od nasilja u porodici, a kazne su mjera opće prevencije i svojevrsna kompenzacija žrtvama.

Krajnje je vrijeme da se poduzmu sve mjere s ciljem sagledavanja odgovora u pogledu zaštite žrtava i gonjenja počinilaca nasilja nad ženama i nasilja u porodici zbog slučaja ubistva žene, i drugih članova zajednice, koji se nedavno dogodio u Gradačcu, danas u Sarajevu, ali i zbog sličnih prethodnih slučajeva koji se dešavaju u BiH.

Mi moramo iskorijeniti stereotipe i predrasude u društvu i kod profesionalaca. Neophodno je mijenjati tradicionalno patrijarhalnu svijest o mjestu i ulozi žene u društvu.

Svaka vrsta dominacije, pogotovo primjene sile nad ženom od strane partnera je nedopustiva i bez opravdanja.

Ako uporedimo slučajeve femicida, očigledno je da je ista porodična slika i nažalost ista posljedica, zato je neophodno sistemski  se posvetiti ozdravljenju društva i izmjenama zakona i strategija koje su pokrenute u Federalnom parlamentu i već su trebale biti donesene, tj. najkasnije do oktobra po obećanju ministra pravde. Zato još jednom apelujem i hitno tražim obećane izmjene zakona.“

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()