Vijeće ministara usvojilo Strategiju pravne zaštite BiH po pitanju odlaganja radioaktivnog otpada

Proširuju se nadležnosti Pravnog tima a u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori

23.02.2023. 16:20
  • Podijeli:
vijece min_vijće ministara-63f783fd9885e.webp Foto: Vijeće ministara BiH

Vijeće ministara usvojio je danas Strategiju zaštite pravnog interesa BiH u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, u hrvatskoj opštini Dvor.

Na sjednici su usvojeni i izvještaji o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog i Pravnog tima u vezi s problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.

Na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa donesena je odluka o dopuni Odluke o imenovanju Pravnog tima za izradu Strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore.

Dopunom odluke proširuju se nadležnosti Pravnog tima u pravcu planiranja sporovođenja aktivnosti, realizacije radnji i mjera u skladu sa Strategijom zaštite pravnog interesa BiH u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori.

Pravni tim će ove aktivnosti sprovoditi u saradnji s ekspertskim timom, uz prethodno pribavljenu saglasnost Koordinacionog tijela i saglasnost drugih nadležnih institucija ukoliko je ona neophodna za njihovu realizaciju, saopćeno je iz Vijeća ministara.

U izvještaju o radu Koordinacionog tijela, Ekspertskog i Pravnog tima navedene su aktivnosti koje su ova tijela preduzimala, uključujući obilazak lokacije Čerkezovac, brojne sastanke i razgovore s nadležnim predstavnicima Hrvatske i drugim međunarodnim zvaničnicima u ovoj oblasti.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()