Vijeće ministara: Kreću pripreme akcionog plana za popis poljoprivrede

Vijeće ministara danas je usvojilo i Program javnih investicija za period od 2023. do 2025. godine. U ovom periodu je planirano 279 projekata vrijednih oko 2,6 milijardi KM

01.06.2023. 14:30
  • Podijeli:
savjet_ministara (2)-64130643d09e5.webp Foto: Anadolija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je danas odluku o formiranju Interresorne radne grupe koja treba pripremiti Akcioni plan za pripremu, provedbu i diseminaciju rezultata popisa poljoprivrede u Bosni i Hercegovini 2023-2026. godina.

"Na ovaj način su, nakon godina zastoja, pokrenute aktivnosti u pravcu ispunjavanja prioriteta iz Sporazuma o evropskom partnerstvu koji naglašava kako BiH mora ojačati prikupljanje i obradu poljoprivrednih statističkih podataka u skladu sa standardima i metodologijama EU-a",  saopćeno je iz Vijeća ministara BiH, iz kojeg su podsjetili da je posljednji popis poljoprivrede rađen 1960. godine, a Bosna i Hercegovina je trenutno jedina zemlja u Evropi koja nema osnovnih strukturnih podataka о poljoprivrednim gospodarstvima, odnosno nema proveden sveobuhvatni popis poljoprivrede.

Vijeće ministara danas je usvojilo i Program javnih investicija/Razvojno-investicijski program institucija Bosne i Hercegovine za period od 2023. do 2025. godine. U ovom periodu je planirano 279 projekata vrijednih oko 2,6 milijardi KM. Od toga se 1,3 milijarde KM odnosi na 133 projekta koji su u implementaciji, zatim 64,7 miliona KM se odnosi na 23 projekta koja su odobrena, dok se 1,2 milijarde KM odnosi na 123 projekta koja su kandidovana.

"Vrijednost projekata koji direktno pridonose socioekonomskom razvoju i koji su svrstani u Razvojno-investicijski program iznosi milijardu i 31,21 milion KМ",  saopćeno je.

Navedeno je i da se 2,06 milijardi KM odnosi nа kapitalne projekte, а 550,2 miliona KM na institucionalne projekte.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()