Vijeće ministara danas o novom direktoru OSA-a i njegovom zamjeniku

Očekuje se smjena Osmana Mehmedagića Osmice

09.02.2023. 07:53
  • Podijeli:
vm_vijeće ministara 3-63dbb8320ff2c.webp Foto: Vijeće ministara

Vijeće ministara BiH će na današnjoj sjednici razmatrati brojna imenovanja, ali i informacije o isteku mandata direktora institucija, agencija.

Ranije je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković najavio da će na današnjoj sjednici biti saopšteno ime kandidata za novog direktora OSA-e.

"Ime će biti pročitano na sjednici Vijeća ministara. Za njega ćemo preuzeti punu odgovornost. Odgovorna, profesionalna, vrlo sposobna, stručna, etična osoba. Logično je da biramo ljude koji su nam bliski i za koje vjerujemo da su kvalitetni i da imaju normalne diplome", rekao je Konaković.

On je dodao da neće biti smijenjen samo direktor OSA-e, nego svi drugi koji nisu na nivou očekivanja politika stranaka "trojke" (SDP BiH, NiP, Naša stranka) radili svoj dio posla.

Istovremeno, na dnevnom redu je 16 tačaka koje se odnose na informaciju o isteku mandata direktora, zamjenika direktora, generalnog sekretara Vijeća ministara BiH, članova Stručnog vijeća Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, pravobranioca i dva zamjenika.

Inače, procedura imenovanja direktora OSA-e je da to Vijeće ministara imenuje i razrješava na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva BiH te Izvršnog odbora i Sigurnosno-obavještajne komisije.

Imenovanje direktora se prema pravilniku vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima. Generalni direktor OSA-e se imenuje na mandat od četiri godine i može se obnoviti jednom.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()