Važan dan za BiH: Danas će biti objavljen izvještaj Evropske komisije o napretku BiH

Hoće li BiH dobiti "zeleno svjetlo" za pristupanje pregovorima

08.11.2023. 08:30
  • Podijeli:
evropska-europska-komisija-eu-brisel-brussels-fotopa-imagespixsell-1666874509540.webp Foto: Pixsell

Evropska komisija objavit će danas izvještaj o napretku u ispunjavanju preuzetih obaveza na euvropskom putu Bosne i Hercegovine koja je proteklih mjeseci usvojila pet državnih zakona koji su dio 14 prioriteta Europske unije.

Unatoč polovično ispunjenim obvezama, među domaćim političarima vlada optimizam da bi izvješće Evropske komisije moglo biti pozitivno. Vladao je i optimizam da će Vijeće EU donijeti odluku o početku pregovora s BiH do kraja godine, međutim rokovi se produžuju.

Kako u utorak piše “Politico” pozivajući se na evropske dužnosnike, Evropska komisija podržala je otvaranje pristupnih pregovora s BiH.

Ovaj list navodi da “zeleno svjetlo” za BiH nije dobro prošlo među nekim diplomatima EU koji su ukazivali na nazadovanje BiH u pogledu vladavine prava. Kako se dodaje, oni su izrazili negodovanje za eventualno otvaranje pregovora s BiH jer ”kako bi onda mogli očekivati da druge zemlje kandidati marljivo provode svoje reforme”.

Izvještaj Evropskek omisije danas će u Sarajevu  predsjedavajućoj Vijeća ministara BiH uručiti Johan Satller, šef Delegacije EU u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()