Varhelji naglasio: Vidimo posvećenost BiH u vezi sa reformama

On je na platformi "Iks" napisao da mu je zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu učesnicima drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH

05.12.2023. 12:21
  • Podijeli:
Oliver Varhelji_Anadolija-1669654869521.webp Foto: Anadolija

EU vidi posvećenost i pozitivan razvoj događaja kada se radi o neophodnim i dugo čekanim reformama u BiH, saopštio je evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji.

On je na platformi "Iks" napisao da mu je zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu učesnicima drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH.

"Mnogo toga se desilo od našeg prethodnog sastanka u Sarajevu. Vidimo posvećenost. Vidimo pozitivna dešavanja u vezi sa toliko potrebnim i dugo čekanim reformama", naveo je Varhelji.

U Briselu je počeo sastanak na visokom nivou između BiH i EU. Sastanku, osim Varheljija, prisustvuje predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto.

Belgijska prijestonica je domaćin drugog političkog foruma na visokom nivou o evropskim integracijama BiH na kojem će, između ostalog, biti riječi o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Na političkom forumu učestvuju, između ostalih, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, Krištova, kao i drugi predstavnici svih nivoa vlasti u BiH.

U Brisel su pozvani članovi Zajedničkog kolegijuma Parlamentarne skupštine BiH, predsjednici klubova poslanika i delegata, zamjenici predsjedavajuće Savjeta ministara, direktor Direkcije za evropske integracije, predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH, kao i premijeri deset kantona i gradonačelnik Brčko distrikta.

Portparol Delegacije EU u BiH Ferdinand Kenig rekao je za Srnu da se očekuje da će učesnici razgovarati o napretku na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, reformskim koracima najavljenim kad je BiH dobila kandidatski status i reformama u vezi sa novim Planom rasta za zapadni Balkan.

Konferencija za novinare Krištove i Varheljija održaće se u 13.45 časova.

Prvi politički forum na visokom nivou održan je 17. maja kada su se politički i institucionalni lideri u BiH obavezali da će sprovesti ključne aktivnosti neophodne za napredak na putu evropskih integracija.

Fokus razgovora tada je bio na što skorijem ispunjavanju uslova za otvaranje pristupnih pregovora, a učesnici su se saglasili da se okupe za šest mjeseci.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je 8. novembra predsjedavajućoj Savjeta ministara Borjani Krišto izvještaj Evropske komisije o BiH za ovu godinu u kojem se uslovno preporučuje početak pregovora za članstvo.

Evropska komisija predložila je u oktobru da BiH bude dodijeljen kandidatski status za prijem u EU.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()