Ustavni sud FBiH odgodio odluku o sjednici na kojoj je izabrana Komisija za izbor i imenovanja

Otvoren put za imenovanje Marina Vukoje

27.05.2024. 15:08
  • Podijeli:
ustavni_sud_federacije_visoko.co.ba 1-638e0ea40be70.webp Foto: Visoko.co.ba

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku po tri od četiri apelacije koje su podnesene pred današnju sjednicu. Jedna odluka koja nije donesena bit će saopštena na sjednici zakazanoj za 8. juni.
Odluka koja je odgođena odnosi se na ustavnost 8. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, gdje su izabrana radna tijela među kojima je i Komisija za izbor i imenovanja.

Ovom odlukom Ustavnog suda FBiH, otvoren je put za imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da nije donesena privremena mjera kojom bi se ova odluka odložila.

Kako je za Klix.ba potvrdila Jasmina Biščević-Tokić (SDA), koja je bila apelant ispred klubova SDA, DF, SBiH i NES u Predstavničkom domu PFBiH, odluke o ostale tri apelacije će biti dostavljene tokom dana.

Podsjetimo, Predstavnički dom Parlamenta FBiH će sutra, 28. maja, raspravljati o imenovanju Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

Ako 50 zastupnika glasa za imenovanje, Vukoja će narednih 20 godina biti sudija Ustavnog suda BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()