Ustavni sud BiH na dvodnevnoj sjednici o zahtjevu Borjane Krišto

Krišto smatra da Sud BiH ne može odlučivati i po žalbama, jer predsjednik Suda ima zakonsko pravo da sudije raspoređuje u odjeljenje koje on želi

13.07.2023. 10:20
  • Podijeli:
ustavni sud bosne i hercegovine-6425817faa560.webp Foto: UNA

Ustavni sud BiH trebalo na dvodnevnoj sjednici koja počinje danas da razmatra zahtjev za ocjenu ustavnosti odrebi Zakona o Sudu BiH koji je podnijela Borjana Krišto.

Krišto je 17. decembra 2020. godine uputila apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Sudu BiH, a u vrijeme podnošenja bila je na funkciji predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

U obrazloženju njenog zahtjeva za ocjenu ustavnosti navodi se da odredbe Zakona o Sudu BiH nisu u skladu s Ustavom, Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i odredbama Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

Tim odredbama je, kako se navodi, propisano dvostepeno odlučivanje u svim predmetima.

Krišto smatra da Sud BiH ne može odlučivati i po žalbama, jer predsjednik Suda ima zakonsko pravo da sudije raspoređuje u odjeljenje koje on želi.

Ustavni sud BiH bi trebalo da odlučuje i o zahtjevu Osnovnog suda u Srebrenici za ocjenu ustavnosti člana 6. Zakona o platama i naknadama sudija i tužilaca Republike Srpske.

Ovo je prva sjednica nakon što je Ustavni sud BiH izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()