UNA NA LICU MJESTA / Austrija i Slovenija žele početak pregovora EU s BiH do kraja godine!

Ovo je centar Evrope, izazovi za Zapadni Balkan su i naši i obratno. BiH je dio toga i to smo vrlo jasno rekli i to ponavljamo u Vijeću iznova. Želimo da EU počne proces pregovora s BiH

24.10.2023. 16:22
  • Podijeli:
schellenger fajon una-6537d07d0ad2f.webp Foto: UNA

Ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenger i šefica slovenske diplomatije Tanja Fajon kazali su danas da Austrija i Slovenija snažno podržavaju davanje datuma za otvaranje pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Dobar momentum

Naime, na 12. Godišnjem forumu EU strategije za Dunavski region koji se održava u Brdu kod Kranja u Sloveniji, a na kojem prisustvuje i UNA, Schallenger i Fajon su još jednom kazali da je ovo dobar momenat za proširenje.

"Slovenija, Austrija i Hrvatska su veliki prijatelji proširenja EU. Vjerujemo da ako budemo radili zajedno, ako postoji politički momentum da se Evropa učini jačom i ujedinjenom. Ako se pogleda geopolitička atmosfera, i nadam se da ćemo biti uspješni. Ovo je dvosmjerna ulica, EU mora biti spremna, ali i zemlja kandidat također. Sada je dobar momenat za proširenje", kazala je Fajon na konferenciji za novinare.

Dvojac se dotakao teme Bosne i Hercegovine i sve glasnijih špekulacija da bi naša zemlja do kraja godine mogla dobiti zvanični datum za otvaranje pregovora s EU.

Schallenger je kazao Bosna i Hercegovina može računati na više prijatelja, sem Austrije, Hrvatske i Slovenije.

"Moja pozicija je vrlo jasna i ne želim "dva razreda" među zemljama kandidatima, prvi i drugi razred. Ne želim farmu Georgea Orwella. Svaka zemlja kandidat je potpuno jednaka. Šta god se učini s Ukrajinom i Moldavijom, mora se desiti i sa Zapadnim Balkanom. Ovo je centar Evrope, izazovi za Zapadni Balkan su i naši i obratno. BiH je dio toga i to smo vrlo jasno rekli i to ponavljamo u Vijeću iznova. Želimo da EU počne proces pregovora s BiH", kazao je Schallenger.

Jasna pozicija

Na ovo se nadovezala i Tanja Fajon koja je dodala da je zajednički cilj da se otpočnu pregovori s BiH do kraja godine.

"Radimo snažno na tome. Slovenija je snažno podržavala BiH da dobije status kandidata, što prošle godine nije bilo ni zamislivo, ali zbog ruske agresije na Ukrajinu, počeli smo opet da razgovaramo o drugačijem geopolitičkom stanju i procesu proširenja. Nadam se da će do kraja godine doći do početka pregovora s BiH, postoje očekivanja da se desi isto i s Ukrajinom i Moldavijom. Također, želimo vidjeti napredak u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji. Mislim da možemo učiniti mnogo ako postoji političke volje i spremnosti da se to provede u djelo", poručila je Fajon u Brdu kod Kranja.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()