UNA je pitala: Šta se dešava s Odborom za reviziju Federacije BiH i zašto on još nije formiran!?

Revizori već godinama pokušavaju izvršiti reviziju u Terminalima “Ploče” i Union banci, firmama čiji je većinski vlasnik Vlada Federacije BiH

27.07.2023. 15:00
  • Podijeli:
terminali-vlafa-fbih.jpg

Parlament Federacije BiH još uvijek nije imenovao Odbor za reviziju FBiH, iako je od izbora prošlo devet mjeseci.

Problema je mnogo, federalni revizori  već godinama pokušavaju izvršiti reviziju u Terminalima “Ploče” te Union banci koja je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije, ali im to ne uspijeva, zbog toga što menadžment ovih institucija ne dozvoljava ulazak usvoje prostore, niti dozvoljava pristup dokumentaciji.

Aner Žuljević, poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i nekadašnji član Odbora za reviziju za portal UNA kaže da se, nažalost, nastavlja praksa da parlament iz mandata u mandat kasni sa uspostavljanjem Komisije za reviziju čija je nadležnost nadzor nad zakonitošću i transparentnošću trošenja novca poreskih obveznika.

“Ranije se navedena komisija uspostavljala gotovo godinu dana od izbora čime je je njen rad bio otežan jer je imala obavezu sustizanja značajnog broja materijala.

Moram priznati da je ovaj put sve bilo pripremljeno na vrijeme sto se tiče Komisije za izbor i imenovanje, ali je imenovanje ustavnog Sudije zakompliciralo sam rad komisije do nivoa da je ista ostala bez kvoruma zbog blokade opozicije koja ne želi učestvovati u radu.

Naravno, uloga revizora, Ureda za revizije i njihovog vrijednog rada gubi na punom smislu ukoliko nema predmetne komisije koja saslušava odgovorne i insistira na provođenju svih preporuka komisije, te osigurava saradnju sa tužilaštvom.

Na kraju, naša obaveza po osnovu EU je da osiguramo integritet i nezavisan rad Ureda, te omogućimo transparentan i zakonit utrošak sredstava sto u ovom momentu ne radimo potpuno”, kazao je Žuljević.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()