UNA istražuje: Da li je penzionerima i strancima mjesto u kabinetu ministara?

Da li među savjetnicima ima onih sa osnovnom školom, s obzirom da je Zakonom, već dvadeset godina takav angažman moguć

04.02.2024. 20:19
  • Podijeli:

Da li je penzionerima i strancima mjesto u kabinetima ministara? Trebaju li visokorangirani državni službenici-pomoćnici ministara, do penzije obavljati tu funkciju? 

Da li među savjetnicima ima onih sa osnovnom školom, s obzirom da je Zakonom, već dvadeset godina takav angažman moguć. 

Sva ova pitanja trebalo bi riješiti u sasvim novom Zakonu o državnoj službi. Do tada - prioritet je objava registra državnih službenika.

Na devet ministara rapoređeno je 66 mjesta za pomoćnike. Najviše ih je u Ministarstvu finansija, Ministarstvu spoljne trgovine i pravde po 10, a najmanje u Ministarstvu inostranih poslova 6. 

Ovo su podaci ADS.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u PSBiH kaže da imamo situaciju da su to ljudi koji su dolazili u nekom prethodnom periodu i da sada ne žele napredak. Niti Savjeta ministara niti PS BIH, oni zato imaju mogućnost jer su po dubini poredani.

Ovo je rang državnih službenika. 

Visokorangiranih pomoćnika ministara, direktora i glavnih inspektora je ukupno 208. Najviše je Bošnjaka 93, Srba 59, a Hrvata 52, ostalih i neopredijeljenih ukupno 4.

"Nije prirodno da neko bude čitav život na takvoj poziciji, od početka od kraja. A da ne govorimo o činjenici da su kao državni službenici posebno zaštićeni Zakom, i da ih ne možete nikako pomjeriti", kaže Vulićeva.

SNSD nije glasao za posljednje izmjene Zakona o državnoj službi u Predstavničkom domu, poslanici su stava da i pomoćnici ministara trebaju biti birani na mandat.

Zakon je zbog toga vraćen na doradu. U Domu naroda dobio je podršku, protiv je bio samo SDA. 

Istog su stava bili dan ranije u Predstavničkom domu.

"Pored onih ranijih, zakonom olakšanih kriterija za savjetnike da ne mora biti državljanin BiH, da ne mora imati ni osnovnu školu, sada su olakšali da mogu i penzioneri kada odu u penziju mogu biti savjetnici, da im ide radni odnos, da im se plaćaju doprnosi", kaže Šerif Špago, poslanik SDA u PS BIH.

Resorni ministar Davor Bunoza najavljuje novi Zakon koji će urediti ovo pitanje, sada kaže cilj je formiranje jedinstvenog registra državnih službenike. Sporedna je stvar omogučavanje penzionerima imenovanja za savjetnike.

"Savjetnik je neko ko mora mene savjetovati, ko mora savjetovati ministre, a ja smatram da mene treba savjetovati neko ko ima bogato iskustvo. Teško je naći nekoga na tržištu rada ko radi u pravosuđu da je spreman doći i mene savjetovati za te novce adekvatno", kaže Bunoza.

Usvajanje izmjena Zakona o državnoj službi, i objava registra državnih službenika jedan je od zahtjeva EU. Prema podacima dostupnim na strancici Agencije za državnu službu samo službenika je oko 4000.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()