U Sarajevu nas čeka obračun "Trojke 1" i "Trojke 2"

Vrelo političko ljeto

14.06.2024. 19:35
  • Podijeli:

“Trojka dva” protiv “Trojke jedan” u Kantonu Sarajevo. SDA, DF i Stranka za BiH predstavili su kandidate za lokalne izbore. Istovremeno, u SDP-u, Narodu i pravdi i Našoj stranci turbulencije, bar oko kandidata za načelničke pozicije u Centru i Novom Sarajevu.

Zajedničkim snagama SDA, SBiH i DF bi da Trojku pošalje u političku prošlost. Bar u Kantonu Sarajevo. Kažu, nema zajedničkih kandidata, ali neće smetati jedni drugima. U opštinama gdje jedna od ove tri stranke bude imala svog, druge dvije neće imati kandidata.

“Ovi opštinski izbori su naravno prvi korak. Drugi korak će biti na izborima 2026. Mislim da je ovo dobar uvod i početak za kraj Trojke", poručio je predsjednik KO SDA Sarajevo Faruk Kapidžić.

“Znači bez bilo kakvih naziva kao što je Trojka dva ili neke koalicije, ovdje se radi o podrškama za opštinske načelnike. Šta će to dalje i kakve će imati eventualne posljedice poslije izbora ako postignemo dobre rezultate to ćemo vidjeti u narednom periodu”, kaže predsjednik KO SBiH Sarajevo Almir Bečarević.

“Ne pravimo probleme jedni drugima na način da imamo više kandidata u jednoj opštini, gdje se onda glasovi tako reći rasprše i obezbijedi se pobjeda Trojke”, ističe predsjednik KO DF Sarajevo Albin Zuhrić.

Sa najavama o saradnji kantonalnih organizacija SDA, DF-a i SBiH, stigla je i reakcija lidera NiP-a.

“Interesantan savez koji nije iskren i znam da dobar dio baze bošnjačkih organizacija i glasača neće podržati ono što je dogovor Kapidžić - Zahiragić - Sebija - SBiH i DF. Nama zaista ide na ruku ova nova konstalacija odnosa i sa puno više optimizma ulazimo u naredne lokalne izbore", poručio je Elmedin Konaković.

A unutar već dobro poznate Trojke turbulentno. Najveća sporenja oko kandidata za načelnika opštine Centar. Srđan Mandić iz Naše stranke bi da zadrži načelničku poziciju. Saopštio je da će ići u izbornu trku za drugi mandat. Podržaće ga i SDP, ali je upitna podrška Naroda i pravde, čiji su kadrovi ranije pokušali smijeniti Mandića.

“Naša stranka je odlučila uzeti stvari u svoje ruke, kao što je to i do sada puno puta učinila. Mislim da je u nekim stvarima vrlo dosljedna i principijelna bila”, naveo je Mandić.

Sporenja i oko kandidata za načelnika Novog Sarajeva. SDP-ova Benjamina Karić bi na tu poziciju, no jasno je da dio Naše stranke nije za tu opciju. I dok se čeka potvrda kandidata, analitičari oprezni u predviđanjima. Ipak, jasno da će stranke Trojke učiniti sve da ostanu na vlasti.

“Trojka dva je politički projekat iz očaja. Teško je reći da li će Trojka odbraniti Sarajevo od napada ultranacionalista okupljenih oko SDA, Stranke za BiH i DF-a. Pritom, poraz Trojke značio bi povratak unazad”, smatra politički analitičar Enver Kazaz.

I sasvim je jasno - ovo je samo uvod u vrelo političko ljeto, ali i jesen.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()