U NSRS jednoglasno usvojen izvještaj koji negira genocid u Srebrenici: Zatražena ostavka Lagumdžije

"Termin genocid za Srebrenicu je netačan. Ne može se prihvatiti ta kvalifikacija i NSRS je trajno odbacuje", zaključak je koji su podržali i vladajući i opozicija

18.04.2024. 17:29
  • Podijeli:

Sve srpske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasale su za usvajanje "Izvještaja međunarodne komisije za Srebrenicu" na čujem čelu je bio Gideon Grajf, a koji je naišao na brojne osude zbog negiranja genocida u Srebrenici koji je dokazan presudama Haškog tribunala.

"Termin genocid za Srebrenicu je netačan. Ne može se prihvatiti ta kvalifikacija i NSRS je trajno odbacuje", zaključak je koji su podržali i vladajući i opozicija.

Osuđuju i smatraju neprihvatljivim, nedopustivim postupke ambasadora BiH u UN Zlatka Lagumdžije koji je pokrenuo aktivnosti u vezi Rezolucije o Srebrenici. Traži se njegova smjena i odgovornost.

NSRS poziva da “ambasadori imenovani s teritorije RS moraju poštovati odluke institucija RS”.

“Narodna skupština izražava pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH i osuđuje ratne zločine počinjene na svim stranama”, navodi se.

Takođe, odbacuju se raniji izvještaji Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, a koji je sačinjen u junu i oktobru 2004. godine. Kako se navodi, on se smatra “netačnim, neprofesionalnim, tendecioznim i spekulativnim”.

“Nametnut je političkim pritiscima od strane visokog predstavnika Pedija Ešdauna i samim tim sačinjenim neobjektivno i zlonamjerno protiv Srba i Republike Srpske”, kaže se u zaključku.

Narodna skupština ukazuje na činjenicu da je utvrđeno da je u periodu od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etničkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža.

Potpise na zajedničke zaključke stavili su predstavnici svih srpskih stranaka: SNSD, SDS, PDP, US, NPS, Demos, SP, SPS, Lista za pravdu i red, DNS i NF.

Podsjetimo, negiranje genocida u Srebrenici je krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH, a prema izmjenama koje je nametnuo bivši vioski predstavnik Valentin Inzko.
 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()