U Beču danas rasprava o pokrenutom postupku protiv BiH

Zbog produženja radnog vijeka dotrajalih blokova u termoelektranama Tuzla i Kakanj, Sekretarijat EZ je poslao otvoreno pismo Vijeću Ministara BiH

15.12.2022. 10:39
  • Podijeli:
lice-pravde-termoelektrana-tuzla-01-1667062599067.webp Foto: UNA TV / Ilustracija

Danas u Beču zasjeda Ministarsko vijeće Energetske zajednice, a na agendi su, između ostalog, raniji sporovi koje je ova organizacija pokrenula protiv Bosne i Hercegovine.

Zbog produženja radnog vijeka dotrajalih blokova u termoelektranama Tuzla i Kakanj, Sekretarijat EZ je poslao otvoreno pismo Vijeću Ministara BiH koje je ignorisalo upućenu poruku.

Podsjetimo, Europska Energetska zajednica (EZ) pokrenula je postupak protiv Bosne i Hercegovine zbog kršenja propisa ove zajednice budući da je BiH odobrila nastavak rada dviju termoelektrana na području Tuzle i Kaknja čiji je vijek trajanja istekao, dok u međuvremenu nisu modernizirali sistem zaštite od onečišćenja.

Nastavak rada termoelektrana protivan je Direktivi o velikim postrojenjima za sagorijevanje, ali i Nacionalnom planu za smanjenje emisija štetnih plinova što će za posljedicu imati negativan utjecaj na zdravlje građana u Bosni i Hercegovini pošto je zagađenje zraka, koje dolazi iz tih zastarjelih blokova, odgovorno za ozbiljne štete po zdravlje ljudi i okoliš, navedeno je ranije u pismu Energetske zajednice.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()