Sve pod znakom pitanja: Život u Novom Gradu zavisi od Hrvatske

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor na samoj granici BiH.

06.11.2023. 12:16
  • Podijeli:
Miroslav Drljača-6548c64012bfb.webp Foto: RTRS

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da, što se tiče života u ovoj lokalnoj zajednici, sve zavisi od toga da li će Hrvatska realizovati plan da na Trgovskoj gori skladišti radioaktivni otpad.

Drljača je rekao da će u Novom Gradu sutra biti održana tematska sjednica Skupštine opštine o ovoj temi.

"Zbog značaja ove teme tematske sjednice lokalnog pralamenta održavaju se svake godine", naveo je Drljača.

Prema njegovim riječima, odbornici će se sutra upoznati sa aktivnostima opštine Novi Grad, ekspertskog i pravnog tima kada je riječ o planovima i aktivnostima Hrvatske u vezi sa izgradnjom skladišta radioaktivnog otpada.

"Značajno je da su počeli istražni radovi u Novom Gradu 2. oktobra i na području Federacije BiH u Bosanskoj Krupi 2. novembra. Rezultati ovih istraživanja daće podatke za argumentovano osporavanje lokacije koja je za nas neprihvatljiva", rekao je Drljača.

On je naveo da su na tematsku sjednicu pozvani predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te ekspertskog i pravnog tima.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane "Krško", kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor na samoj granici BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()