Srđan Amidžić o Inicijativi za izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednosti

“Na 100.000 KM, svako ko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje, imao bi olakšicu od 14.500 KM”, objašnjava Amidžić

19.11.2023. 12:45
  • Podijeli:
Srđan_Amidžić_ministar_foto_UNA-6559f01568455.webp Foto: UNA

Inicijativa je potekla od predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika. U toku početna faza. Pokrenute su aktivnosti kako bi građani, koji žive u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, mogli da ostvare značajne olakšice pri kupovini nekretnina.

“Na 100.000 KM, svako ko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje, imao bi olakšicu od 14.500 KM”, objašnjava Amidžić.

Ovo je, kaže, sistemska mjera, koja podrazumijeva smanjenje javnih prihoda. Svako punoljetno lice ima pravo da podnese Zahtjev za povrat PDV-a, prilikom kupovine prve, nekretnine (odnosi se samo na novoizgrađene nekretnine).

Pokrenuta je incijitava, slijedi procjena koliko bi bilo smanjenje javnih prihoda, mišljenje Vlada Republike Srpske i Federacije, nakon čega bi zakon bio pušten u proceduru.

“Za Republiku Srpsku bi to bilo smanjenjo prihoda za oko 50 miliona KM, ali smatram da će doći do povećanja privredne aktivnosti”, kaže Amidžić.

Ukoliko ne bude bilo političke volje za ovakvu mjeru, kaže, podijeliće s javnošću i tu informaciju, pa objašenjenja prepustiti onima koji nisu pružili podršku.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()