'Šmitova provokacija' narušava Dejton: Nižu se reakcije na dešavanja u Republici Srpskoj

Prvog jula je Kristijan Šmit poništio dva zakona Republike Srpske i proširio Krivični zakon

05.07.2023. 19:20
  • Podijeli:

Nastavlja se zaoštravanje odnosa na relaciji Sarajevo-Banjaluka, ali i Banjaluka-Brisel. Dok pojedini evroparlamentarci poručuju da skupština Republike Srpske potkopava evropsku budućnost Bosne i Hercegovine i pozivaju na uvođenje sankcija Miloradu Dodiku, u Srbiji se ređaju prve reakcije na novo ključanje "bosanskog lonca". 

Pojedini narodni poslanici Srpske napredne stranke na poteze Kristijana Šmita da izmjeni Krivični zakon i poništi neke od zakona Republike Srpske, gledaju kao na provokaciju koja bi mogla da eskalira u nepotrebni sukob.

"Šmit je umislio da je okupacioni namjesnik. Ponaša se u skladu sa tim. Moram da kažem da razumijem gospodina Dodika i da razumijem njegovu reakciju - prosto, nestaće Republika Srpska, ali bih zamolio da pokušamo da budemo mudriji. Očigledno neko ponovo kuva bosanski lonac i pokušava da izazove neki sukob", kaže za UNU narodni poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović

Đukanovićev poslanički kolega, Miodrag Linta, smatra da je vrijeme za dijalog i da se ukine funkcija Visokog predstavnika. 

"Mislim da bi u BiH trebalo otvoriti dijalog. Krajnji cilj treba da bude da se ukine institucija Visokog prestavnika i da se ukinu troje mjesta stranih sudija. Stvari treba da se rješavaju kompromisom, dijalogom i dogovorom. Vidimo da to sada nije slučaj", poručuje za UNU narodni poslanik Srpske napredne stranke Miodrag Linta. 

A slučaj je, ipak, kažu sagovornici da se već decenijama suspenduju nadležnosti Republike Srpske ili smjenjuju legalno izabrani funkcioneri ukoliko nisu saglasni sa voljom visokih predstavnika - što Bosnu i Hercegovinu dodatno destabilizuje.

"Stvarate ambiciju kod jednih da Dejton može da se prekrši i da može da se stvori nova struktura i kod drugih da tome moraju da se opiru. Jer će izgubiti ono što su dobili u Dejtonu. Ja mislim da su sva ta djelovanja na bazi tzv. bonskih ovlašćenja narušila izvorni Dejton, a izvorni Dejton je mir", ističe u razgovoru za UNA televiziju Nikola Šainović iz Socijalističke partije Srbije. 

Boško Obradović iz poslaničke grupe Dveri kaže da Srbija kao matica mora dati jedinstveni odgovor u ovim alarmantnim trenucima, ali i da zapadni politički centri imaju dvostruke aršine kada je u pitanju Srbija.

"Sa jedne strane podržavate lažnu državu Kosovo, narušavate njen teriitorijalni integritet Srbije. A sa druge strane, zar ne bi Republika Srpska imala pravo na ujedinjenje, otcjepljenje ili na ujedinjenje sa Srbijom, ako to dajete nekom drugom, na drugoj tački Balkana? Ne. Upravo suprotno. U BiH  se traži ukidanje Republike Srpske i insistira se na teritorijalnom integritetu i suverinitetu. Čekajte, zar to nisu dupli standardi?", pita Obradović. 

Ciljane sankcije  predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i njegovim saradnicima, zaključuju sagovornici, mogle bi da probude i bezbjednosne probleme. 

Banjaluku je posetio i mađarski šef diplomatije Peter Sijatro i istakao je da su Šmitovi potezi antidemokratski, kao i da Mađarska pruža punu podršku predsjedniku Republike Srpske. 

Podsjetimo, vrhunac tenzija u BiH dogodio se prvog jula, kada je Kristijan Šmit poništio dva zakona Republike Srpske i proširio Krivični zakon. Kristijan Šmit, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, jer nije potvrđen u Savjetu bezbednosti UN-a, poništio je u subotu zakone parlamenta Srpske o nepriznavanju presuda Ustavnog suda BiH i odluka visokog predstavnika. On je i nametnuo izmjene krivičnog zakona kojim se kažnjava svako ko ugrozi ustavni poredak BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()