Šeranić upozorio: Od karcinoma grlića materice godišnje umre oko 50 žena

"Vakcina protiv HPV-a je dokazano naš najbolji put ka `zdravijoj budućnosti`, kako smo i nazvali našu kampanju za vakcinaciju protiv HPV-a", rekao je Šeranić.

26.01.2024. 17:00
  • Podijeli:
Alen Šeranić-65453e40a8b08.webp Foto: SRNA

Od raka grlića materice u Republici Srpskoj godišnje oboli oko 200 žena, a oko 50 umre, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

"Zato je posebno važno što na raspolaganju imamo vakcinu protiv humanog papiloma virusa /HPV-a/ kao efikasnu i preporučenu mjeru za sprečavanje nastanka tog i sličnih oboljenja, uz preventivne preglede i liječenje", istakao je Šeranić u Banjaluci na sastanku povodom obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića materice.

Prema njegovim riječima, do sada je u Republici Srpskoj devetovalentnu vakcinu protiv HPV-a primilo 2.112 djece uzrasta do 15 godina, u kojem je ona za njih preporučena i besplatna, ali cilj je da se obuhvat ovom vakcinacijom značajno poveća.

"Vakcina protiv HPV-a je dokazano naš najbolji put ka `zdravijoj budućnosti`, kako smo i nazvali našu kampanju za vakcinaciju protiv HPV-a", rekao je Šeranić.

On je istakao da je potrebno jačati kapacitete unutar zdravstvenog sistema, ali i da svi skupa neprestano rade na edukaciji roditelja, a posebno tinejdžerske populacije, o važnosti očuvanja seksualnog i reproduktivnog zdravlja.

"Kao profesionalci možemo pomoći roditeljima da lakše donesu ovu važnu odluku u životu. Na tom polju imamo odličnu saradnju sa UNFPA, posebno u domenu zagovaranja preventivnih aktivnosti", dodao je Šeranić.

On je izrazio nadu da će se na taj način postići da djevojčice i dječaci u Republici Srpskoj, koji se sada vakcinišu protiv HPV-a, nikada ne budu dio takve statistike.

U Republici Srpskoj od prošle godine u primjeni je najsavremenija vakcina protiv HPV-a koji je najčešći uzročnik raka grlića materice, jednog od vodećih karcinoma kod žena, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Predstavnik Populacionog fonda Ujedinjenih nacija /UNFPA/ za BiH DŽon Kenedi Mosoti rekao je da je su zajedno sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske posvećeni borbi protiv raka grlića materice.

"Podržavamo provođenje programa vakcinacije protiv HPV-a i jačanje svijesti o značaju ove vakcinacije. U narednom periodu, UNFPA će podržati razvoj sveobuhvatnog programa prevencije raka grlića materice", istakao je Mosoti.

On je naveo da će se na ovaj način uticati na smanjenje obolijevanja i smrtnosti od raka grlića materice, ističući da nijedna žena ne bi trebalo da umre od raka grlića materice.

Na sastanku je ocijenjeno da uvođenje vakcinacije protiv humanog papiloma virusa u Republici Srpskoj predstavlja značajan iskorak i uspjeh u prevenciji obolijevanja od karcinoma, dok promocija njene dostupnosti i podizanje nivoa svijesti o značaju ove vrste vakcinacije ostaje trajni zadatak svih profesionalaca u ovoj oblasti.

Razgovarano je i o važnosti istraživanja radi identifikovanja potreba u zdravstvenom sistemu na polju prevencije raka grlića materice.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u BiH /UNFPA/, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Komore doktora medicine Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i Doma zdravlja Banjaluka.

Evropska sedmica prevencije raka grlića materice obilježava se svake godine, posljednje sedmice januara radi podizanja svijesti o ovom oboljenju, te značaju i mogućnostima njegovog sprečavanja i ranog otkrivanja.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, zajedno sa svojim partnerima, posvećeno radi u cilju unapređenja seksualnog i reproduktivnog zdravlja stanovništva u Republici Srpskoj, dodaje se u saopštenju.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()