Sattler i Murphy na političkom dijalogu sa vlastima FBiH, poznata glavna tema sastanka

Značajne reforme su, navodi se u saopćenju, nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta za članstvo u EU

20.06.2023. 08:17
  • Podijeli:
Nermin Nikšić_UNA-6453923641d42.webp Foto: UNA

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy danas će u Sarajevu imati susret sa predstavnicima vlasti Federacije BiH.

Sastanak ambasadora EU i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije BiH je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD-a evropskom putu BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuto je da je dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU.

Značajne reforme su, navodi se u saopćenju, nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sattler i Murphy će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a planiran je i politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će biti govora o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU i SAD, najavili su iz Delegacije EU u BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()