Sastanak zvaničnika Srpske i Srbije: Evo šta je dogovoreno danas na Rači

On je istakla da je ponosna na kapacitet i potentnost Srbije koja je u stanju da ima velike i ambiciozne projekte.

07.06.2024. 18:10
  • Podijeli:
Zvaničnici Srspke i Srbije-6663306cc2fb1.webp Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da je susret na Sremskoj Rači delegacija Srpske i Srbije odličan način da obilježe početak svesrpskog saborovanja, te poručila da mnogo aktivnosti vezuje Srbiju i Srpsku i da ih mnogo planiraju sprovesti i u narednom periodu.

"Odličan način da početak saborovanja obilježimo na ovaj način, zajedno obilazeći gradilišta, most i auto-put koji treba da nas spaja, kao što nas i sve drugo spaja u svim oblastima", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

On je istakla da je ponosna na kapacitet i potentnost Srbije koja je u stanju da ima velike i ambiciozne projekte.

"Imali smo priliku da se upoznamo šta je sve planirano, gdje se sve izvode radovi i šta se sve dešava u građevinskom, infrastrukturnom i saobraćajnom smislu u Srbiji. Raduje nas što upravo neki od tih velikih projekata podrazumijevaju vezu sa Republikom Srpskom. Ponosna sam na tu činjenicu. Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija bilježi velike uspjehe, a znamo da je uvijek to i uspjeh Republike Srpske", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je zadovoljna za priliku da učestvuju i tokom ovog sabora u određivanju određenih projekata koji će biti suštinski važni u narednom periodu, ali i ponosna da je u prethodnom periodu dosta realizovano.

"Ponosna sam i na činjenicu da smo već u prethodnom periodu realizovali dosta toga kada je riječ i o podršci koja je išla prema našim lokalnim zajednicama, infrastrukturnim saobraćajnim projektima, komunalnim projekti, da su naše vlade pokrenule velike energetske projekte, da se na njima takođe radi", naglasila je Cvijanovićeva.

Uoči Svesrpskog sabora, zvaničnici Republike Srpske i Srbije sastali su se danas na graničnom prelazu Sremska Rača gdje su obišli gradilište novog mosta na Savi koji je na dionici budućeg auto-puta koji Banjaluku spaja sa Beogradom.

Susretu su prisustvovali i predsjednici parlamenata Republike Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, predsjednici vlada Radovan Višković i Miloš Vučević.

Domaćini su zvaničnike iz Srpske dočekali srpskom dobrodošlicom, uz pogaču i so, koja označava blagostanje i mir.

Delegacije Srpske i Srbije je na samom mostu ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić obavijestio o toku izgradnje.

Na gradnju dionice auto-puta u Republici Srpskoj od Rače do Bijeljine dužine 20 kilometara do sada je uloženo blizu 83 miliona KM.

Projekat zajedno finansiraju vlade Republike Srpske i Srbije, a iz Srbije je do sada doznačeno 19,5 miliona KM. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za izgradnju puta Bijeljina-Sremska Rača.

Izgradnja je povjerena konzorcijumu koji čine "Integral inženjering" iz Laktaša, "Srbijaautoput" iz Beograda i Institut za građevinarstvo "IG" iz Banjaluke.

Dionica u Srbiji od Sremske Rače do Kuzmina duga je 18 kilometara, a vrijednost investicije je 220 miliona evra.

Novi most na Savi ukupne je dužine 1.310 metara, sastoji se od prilaznih betonskih konstrukcija na lijevoj i desnoj obali Save, dužine 530 metara i 450 metara, te čelične konstrukcije nad rijekom duge 330 metara.

Izvođač radova je turska kompanija "Tašjapi".

Višković: Dio auto-puta od Rače do Bijeljine biće završen u roku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da se radovi na dionici auto-puta od Rače do Bijeljine izvode u punom kapacitetu i da će taj dio auto-puta biti završen u zadatom roku.

ATV
"Mi skupa sa Srbijom gradimo 17 kilometara auto-puta od Rače do Bijeljine, radovi neometano teku i mi ćemo u nekom zadatom roku završiti taj dio auto-puta", izjavio je Višković novinarima u Sremskoj Rači, gdje su se sastali zvaničnici Republike Srpske i Srbije uoči Svesrpskog sabora.

Višković je naglasio da su sa kineskim partnerima već potpisani ugovori o izvođenju, građenju i projektovanju i za dio auto-puta od Bijeljine do Brčkog.

Cvijanović: Susret na Rači odličan početak saborovanja
Cvijanović: Susret na Rači odličan početak saborovanja
"Pokušali smo da razgovaramo u Brčkom da na neki način uzmemo koncesiju i da gradimo i auto-put kroz područje Brčko distrikta, nismo dobili takvu vrstu saglasnosti i mi ćemo u suštine napraviti kontakt-tačku na njihovu obilaznicu koja je sada oko Brčko distrikta", dodao je Višković.

Višković je rekao da je projektovan i potpisan sa kineskim partnerima ugovor o putu i od Brčkog prema Vukosavlju, a da je jedino u ovom momentu nepokriven dio Vukosavlje-Doboj.

"Ne želimo da u ovom momentu pravimo neke raskide ugovora ili bilo čega vezano za Еvropsku investicionu banku i njihova grant sredstva, ali sigurno da ćemo u nekom narednom periodu odustati, jer kako se ponašaju prema Republici Srpskoj ne očekujemo da će dati ta sredstva, i mi ćemo izabrati izvođača i za tu dionicu auto-puta", naveo je Višković.

Zvaničnici Srpske i Srbije se sastali na Rači: Zajednički uspjesi
Zvaničnici Srpske i Srbije se sastali na Rači: Zajednički uspjesi
On je rekao da će time u suštini biti zatvorena konstrukcija i radova i izvođenja i finansiranja auto-puta.

"Novi most na Savi koji je urađen kod Gradiške i ovaj na Savi ovdje u Rači, u suštini će biti povezani auto-putem i time će se steći uslovi da Banjaluka i Beograd budu povezani auto-putem", naglasio je Višković.

Višković je rekao da most na Rači u potpunosti finansira Srbija, iako bi, ako bi se gledalo ekonomski, trebala bar polovina da bude na strani BiH.

On je istakao da je Srbija pokazala veliko razumijevanje da sama isfinansira ovaj most, da se ovdje uradi integrisani granični prelaz, koji će biti na prostoru Srbije i taj granični prilaz u potpunosti će finansirati Srbija.

Novi projekti za bolju povezanost Srpske i Srbije
Novi projekti za bolju povezanost Srpske i Srbije
"Isto tako, mi ćemo da spojimo Bijeljinu brzim putem na brzi put od Šapca prema Loznici", naveo je Višković.

On je naveo da će kod Pavlovića mosta biti integrisani granični prilaz koji će biti na prostoru Republike Srpske, odnosno BiH i gradiće ga BiH.

Višković je rekao da su most i dionica Rača-Bijeljina na neki način dio auto-puta od Beograda prema Sarajevu, koji bi dalje, poslije Brčkog, trebao da ide preko Tuzle i da se spušta prema Sarajevu.

"Ali, kada i na koji način će to raditi u drugom dijelu BiH, ne znam", dodao je Višković.

Uoči Svesrpskog sabora, zvaničnici Republike Srpske i Srbije sastali su se danas na graničnom prelazu Sremska Rača gdje su obišli gradilište novog mosta na Savi koji je na dionici budućeg auto-puta koji Banjaluku spaja sa Beogradom.

Susretu su prisustvovali predsjednici parlamenata Republike Srpske i Srbije Nenad Stevandić i Ana Brnabić, predsjednici vlada Radovan Višković i Miloš Vučević, te srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()