Sad i zvanično: Sve bebe rođene ove godine dobiće 1.000 maraka

Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizuje podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH.

24.02.2024. 19:28
  • Podijeli:
Adnan Delić-6585a208532a3.webp Foto: VLADA FBIH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planiralo je 16 miliona KM u budžetu Ministarstva za provođenje natalitetnih mjera u 2024. godini.

Najbolje rješenje

Kako je ranije saopštio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić riječ je o jednokratnoj podršci majkama porodiljama koja podrazumijeva 1.000 KM za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH.

Obzirom da je od objave ove informacije Ministarstvo zaprimilo niz upita ko ima pravo, kad i kako će se dodjeljivati ova jednokratna podrška majkama, danas je iz Ministarstva puštena informacija da se jednokratna podrška za novorođeno dijete odnosi na svu djecu u Federaciji koja su rođena u 2024. godini, te da Ministarstvo trenutno provodi aktivnosti na pronalaženju najboljeg rješenja za podjelu ovih sredstava.

- Sredstva iz budžeta troše se na osnovu propisa iz Zakona o izvršenju budžeta, a to nas obavezuje da pripremimo Program utroška sredstava i Uredbu koja mora sadržavati detalje o načinu trošenja, u ovom slučaju, ovih 16 miliona planiranih za jednokratnu podršku za novorođenu djecu u ovoj godini - objavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Ministarstvo trenutno radi na stvaranju pravnih i tehničkih pretpostavki za realizirovanje ovoga Transfera kojima bi se maksimalno smanjila administracija i neophodne provjere izvršile bez opterećivanja građana.

Tehničko prilagođavanje


- Nastojimo da mijenjamo sistem, digitalizujemo ga, odnosno, radimo na tehničkom prilagođavanju aplikacije sa UNDP-em kako bi se prijava za ovu jednokratnu podršku novorođenoj djeci mogla uraditi online, iz svoga doma, bez hodanja i prijavljivanja bilo gdje - dodao je ministar prenosi Ava.

Ministar poručuje građanima da će sva djeca rođena u 2024. godini na području Federacije dobiti po 1.000 KM, te da ća aplikacija kada bude operativna, tokom cijele godine biti otvorena za prijave, a sredstva će se uplaćivati shodno pravilima koja budu definisana u Uredbi o utrošku i načinu utroška ovih 16 miliona KM.

Ovo će biti ujedno i prvi put da se realizuje podrška majkama porodiljama s nivoa Federacije BiH.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()