Refik Lendo, kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH

Zaključci predsjedništva SDA

11.01.2023. 18:30
  • Podijeli:
sda (1)-63bef21cbc41f.webp Foto: SDA

Predsjedništvo SDA danas je potvrdilo prijedlog da predsjednik/potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ bude Refik Lendo, a delegati u Domu naroda parlamenta BiH Šefik DŽaferović i Safet Softić.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvaćeno je i da za šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH bude predložen Muamer Zukić, a za rukovodstvo Doma naroda Aida Obuća, saopšteno je iz SDA.

Data je i podrška kandidatima SDA na vanrednim gradskim/opštinskim izborima u Bihaću, Srebreniku i Vogošći.

U vezi sa formiranjem vlasti u FBiH Predsjedništvo SDA je upozorilo Kristijana Šmita da bi nametanje jednokratnog rješenja koje se odnosi na izbor izvršne vlasti u FBiH obesmislilo evropske standarde, izbore i demokratske procese u BiH, oslabilo institucije i vodilo stanju u kojem bi se politički procesi, umjesto po Ustavu, zakonima i utvrđenim pravilima jednakim za sve, odvijali po ad hok rješenjima.

"Nove intervencije, čiji bi cilj bio dodatno jačanje pozicije HDZ-a i osiguravanje partnera na probosanskoj strani koji su spremni da prihvate Izborni zakon po mjeri HNS-a, potpuno su neprihvatljive", smatra Predsjedništvo SDA.

Na sjednici je ocijenjeno i da će pristup stranaka okupljenih oko takozvane sarajevske "trojke" u pregovorima za formiranje vlasti na nivou BiH "dodatno oslabiti probosanski politički faktor".

Data je puna podrška prijedlogu izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koga je u proceduru uputio Klub SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedništvo SDA uputilo je i kritike zbog obilježavanja Dana Republike Srpske, zbog prisustva ministara iz vlada Srbije i Crne Gore, te zbog dodjele odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()