Bjeloruski predsjednik dočekao Dodika: Ne stariš Milorade

Više detalja u prilogu donosi Aleksandra Tolj Ružić

19.02.2024. 20:00
  • Podijeli:

"Ne stariš Milorade"- s osmjehom, na srpskom, Lukašenko je dočekao predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Minsku. Još jednom je potvrdio političku podršku, i ponudio praktičnu.

Aleksandar Lukašenko, predsjednik Bjelorusije: "Pažljivo pratimo situaciju na Balkanu, vi moj stav znate o svemu tamo. U teška vremena, mislim i na Srbiju, kada je bila bombardovana, koliko se snage i hrabrosti treba uložiti, i koliko ulažu, nažalost, za održavanje budućnosti regodina i zemlje".

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske: "Ovo je susret koji sam dugo očekivao u želji da predsjedniku Lukašenku izrazim zahvalnost, jer je bio jedini koji je u vrijeme kada je moj narod bombardovan 1999. godine uz puno lične hrbrosti došao u Beograd da da podršku našem narodu, mi to nikada nećemo zaboraviti".

Dodik se prisjetio njihovog prvog susreta 2000. godine u Jerusalimu na obilježavanju 2000 godina hrišćanstva.

Lukašenko: "Istrajte u zastupanju interesa pravoslavnih ljudi koji su vam ukazali povjerenje, koji vjeruju u vas, mi smo na Vašoj strani u tom pogledu, i možete računati nas".

Dodik:   "Mi tamo, imamo sankcije personalne prema nama, a Zapad je Bjelorusiji uveo kolektivne sankcije, tako da razumijevanje u tom pogledu ne treba mnogo objašnjavati".

Jedna od tema, svakako je bila saradnja u oblasti javnog prevoza i poljoprivredne mehanizacije, obzirom da se Bjelorusija nalazi u evropskom vrhu po proizvodnji traktora i vozila javnog prevoza.

Savo Minić, ministar poljoprivrede RS:  "Ukupan iznos sredstava koji bi išao ovom linijom preko Bjelorusije i svih njihovih proizvoda,mehnizacije bi bio pet miliona dolara što bi osnažilo našu proizvodnju".

Potpisan je i memorandum o saradnji u oblasti i kadaverične medicine.

Vladimir Đajić, direktor UKC RS :  "Mislim da je dvadesetak naših pacijenata radilo transplantaciju u Bjelorusiji. Odličan im je institut, rade vrhunski. Prije ove posjete smo poslali pozivno pismo direktoru instituta da posjeti UKC Republike Srpske da se upoznaju sa našim ljekarima, o našoj ustanovi, stručnom znanju i mogućnostima saradnje".

Sa Dodikom u Minsku borave i ministri zdravlja, poljoprivrede i naučnotehnološkog razovoja Alen Šeranić, Savo Minić i Željko Budimir. 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()