Poznati prijedlozi Bećirovića za nove ambasadore

Neka stara, ali i neka nova među prijedlozima za pozicije bh. ambasadora

24.01.2023. 12:54
  • Podijeli:
denis becirovic foto UNA-63a487641635d.webp Foto: UNA

U medijima su objavljeni prijedlozi za ambasadore člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića u nekoliko država ...

Osim Zlatka Lagumdžije koji će biti ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama na listi je i Damir Arnaut (Naša stranka) kao ambasador u Njemačkoj. Arnaut je ranije obavljao funkcije ambasadora BiH u Australiji i Novom Zelandu.

Dogradonačelnik Sarajeva Haris Bašić (Narod i pravda) prijedlog je za ambasadora BiH u Vijeću Evrope. Od 2015. do 2018. bio je ambasador BiH u Kraljevini Danskoj te nerezidentni ambasador BiH za Litvaniju i Latviju, piše Istraga.

Direktoricu Sektora za edukaciju VTKBiH Elmu Kovačević-Bajtal, suprugu analitičara Esada Bajtala, je predložio za ambasadoricu u Crnoj Gori. Kovačević-Bajtal doktorica je nauka iz oblasti lobiranja i bivša je ambasadorica BiH u Norveškoj.

Prijedlog za ambasadora u Belgiji je novinar Erol Avdović, on je dopisnik iz Ujedinjenih naroda za medije iz BiH, iz Hrvatske, Njemačke i Turske, kao i londonsku WTN ( Worldwide Television News), agenciju "Sense" iz Brisela, te saradnik američkih medija.

Poznati bh. diplomata Haris Hrle predložen je za ambasadora u Indiji. Inače, Hrle je bio ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji.

Dosadašnja uposlenica Ministarstva vanjskih poslova Amina Arifović prijedlog je za ambasadoricu u Italiji, a bivša ambasadorica BiH u Japanu Anesa Kundurović predložena je za ambasadoricu u Danskoj.

Patria piše da su predloženi još Osman Topčagić - Ujedinjeno Kraljevstvo, Nijaz Čardaklija - Iran, Sabit Subašić - Egipat, Emin Čohodarević - Pakistan, Nusret Čančar - Kuvajt, Armin Limo - Indonezija.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()