Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu BiH najavio: Zbog Izbornog zakona podnosi krivičnu prijavu

"Poslije Božića ću podnijeti krivičnu prijavu protiv osobe koja je potpisala ovo mišljenje jer smatram da je zloupotrijebila svoj položaj i da nema pravo na to", rekao je Kojić

29.12.2023. 15:22
  • Podijeli:
Milorad Kojic foto Vlada RS-64809ab44c8fd.webp Foto: Vlada RS

Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je da je tokom hitne sjednice na kojoj su usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH uništen pravni poredak te da će zbog poražavajućeg mišljenja zakonodavno-pravnog sektora nakon Božića podnijeti krivičnu prijavu.

"Poslije Božića ću podnijeti krivičnu prijavu protiv osobe koja je potpisala ovo mišljenje jer smatram da je zloupotrijebila svoj položaj i da nema pravo na to. Naravno, ta krivična prijava biće i protiv NN lica koja su je potencijalno podstrekavala na činjenje ove vrste krivičnog djela", rekao je Kojić novinarima.

Kada je riječ o suštini izmjena i dopuna Izbornog zakona, Kojić je ukazao da se veća nadležnost daje Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH nego što ima Parlamentarna skupština.

"Tako u jednom članu zakona kažu da će način glasanja putem izbornih tehnologija urediti podzakonskim aktom. Imamo čitavo poglavlje koje se odnosi na način provođenja izbora. Dakle, biće u potpunoj koliziji podzakonski akt sa zakonom", pojasnio je Kojić.

On je naglasio da normativnopravno nije dozvoljeno da podzakonski akt uređuje više prava nego što to uređuje zakon.

"U tom smislu je, između ostalog, i manjkavost ovog zakona. Nedopustivo je da smo CIK-u dali veća ovlaštenja nego parlamentarcima. Što se mene tiče, danas sam ponižen kao parlamentarac", rekao je Kojić.

On je naglasio da SNSD nije protiv uvođenja novih tehnologija i obezbjeđivanja integriteta izbornog procesa.

Kojić smatra da to treba učiniti novim zakonom koji treba usaglasiti na nivou svih parlamentarnih političkih stranka.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojio po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika SDA.

Za usvajanje zakona glasalo je 26 poslanika, protiv je bilo devet, dok uzdržanih nije bilo.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()