Politički forum u Sarajevu: BiH iskazala spremnost za EU integracije

"Zadaće su jasno utvrđene, kao i prioriteti. U doba rata u Ukrajini, nama su potrebni svi naši saveznici. Zato je bitno da pošaljemo ove poruke danas iz Sarajeva", poručio je Varhelji

17.05.2023. 12:50
  • Podijeli:
varhelji_krišto_una-6464aee5add69.webp Foto: Una

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH kazala je danas na Političkom forumu da smatra da ovaj forum i dijalog, uz poštivanje ustavne strukture pravi način kako treba raditi.

"Današnjim forumom BiH je iskazala svoju spremnost za EU integracije. Pokazali smo i dobili jasan signal EU da je BiH mjestu u EU. Kandidatski status dobili smo kao avans i znamo da na tom putu moramo ispuniti uslove. Vidjeli smo spremnost svih aktera unutar institucija u EU putu. To je bitno znog napretka BiH. EU je iskazala spremnost da želi BiH pružiti svaku pomoć, finansijsku, stručnu. Sa svim onim sto smo uradili, napravili smo veliki iskorak na EU putu. Danas smo prošli kroz ono sto je dalje fokus kako kroz Vijeće ministara, tako i drugih nivoa vlasti. Nasih osam preporuka, i 14 prioriteta  iz miššljenja Komisije", kazala je Krišto.

Oliver Varhelji, komesar za proširenje EU istakao je da su danas ovdje zato što je BiH dobila status kandidata. 

"To je bio okidač za sve što radimo danas i u narednom periodu. Kandidatski status predstavlja izraz nadanja i pokazuje da ova zemlja zaslužuje da BiH bude dio EU. Svjedočite jednom snažnom angažmanu, koji nadam se da će dovesti do konkretnih rezultata. Podsjetiću, na nivou BiH je u rekordnom roku formirana vlast, usvojen Budžet, imamo formiranu vlast i budžet na nivou FBiH. Sve su to dodatne potvrde da je kandidatski status bio snazan faktor i okidač u svim ovim desavanjima. Uvjeren sam da ovaj naš susret predstavlja prekretnicu u realizaciji 14 prioriteta", kazao je Varhelji.

On je istakao da su razmatrali koje su to aktivnosti koje stoje pred novim vlastima, i koji su to jasni pokazatelji u radu. 

"Čuli smo jasnu spremnost da se radi na svim dugogodišnjim pitanjima i problemima. Još jedna potvrda tome je prošlosedmična sjednica Vijeća ministara kojom su riješena pitanja koja su dugo bila u zastoju. Zadaće su jasno utvrđene, kao i prioriteti. U doba rata u Ukrajini, nama su potrebni svi naši saveznici. Zato je bitno da pošaljemo ove poruke danas iz Sarajeva", poručio je Varhelji.

 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()