Počela sjednica Predstavničkog doma BiH

Na dnevnom redu Zakon o vanjskim poslovima

21.09.2023. 12:25
  • Podijeli:
parlament sjednica una (3)-64e4ad166c20a.webp Foto: UNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu počeo zasjedanje na kojem bi poslanici, prema predloženom dnevnom redu, trebalo da u prvom čitanju razmatraju Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH čiji je predlagač Vijeće ministara.

Ovim zakonom se uređuje način obavljanja vanjskih poslova, međusobni odnosi organa BiH u vršenju spoljnih poslova, nadležnost i djelokrug Ministarstva inostranih poslova, organizacija Ministarstva i diplomatsko-konzularnih predstavništava, diplomatska i konzularna zvanja, uslovi i način njihovog sticanja, te druga pitanja u vezi sa radnopravnim statusom zaposlenih u Ministarstvu.

Vijeće ministara je ovaj prijedlog zakona utvrdio na sjednici 11. maja.

Prema predloženom dnevnom redu, u prvom čitanju predviđeno je da bude razmotren i Prijedlog zakona o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, čiji je predlagač Savjet ministara.

Riječ je o zakonskom aktu kojim se uređuje postupak zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora i druge radnje u vezi sa međunarodnom ugovorima koje zaključuje BiH, te se obezbjeđuje primjena poštovanja principa transparentnosti, odgovornosti, efikasnosti i ekonomičnosti, te profesionalnosti i nepristrasnosti.

Pred poslanicima bi trebalo da se nađe i izvještaj o stanju radijacione i nuklearne bezbjednosti za 2022. godinu čiji je podnosilac Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost u kojem se, između ostalog, navodi da ni u prošloj godini nije riješen najveći nedostatak u BiH u ovoj oblasti, a to je uspostavljanje centralnog skladišta radioaktivnog materijala.

Prema navodima iz izvještaja, Agencija je i u 2022. godini, uprkos otežanom radu usljed nedostatka kadra, izvršavala obaveze po ratifikovanim međunarodnim sporazumima koje je prihvatila BiH i za koje je depozitar Međunarodna agencija za atomsku energiju /IAEA/, te je primjenjivala objavljene podzakonske akte i usklađivala ih sa zakonodavstvom EU.

U izvještaju se navodi da je Regulatorna agencija za radijacionu i nuklearnu bezbjednost nastavila sa svakodnevnim ažuriranjem Registra izvora jonizujućeg zračenja BiH, inspekcijskim nadzorom i sprovođenjem mjera od inspektora BiH za radijacionu i nuklearnu bezbjednost u mjeri u kojoj je planirala za 2022. godinu, te pokrila sve vanredne situacije u kojima je trebalo hitno reagovati.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o prijedlogu odluke o osnivanju ad hok komisije Parlamentarne skupštine BiH za sprovođenje postupka imenovanja Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Na predloženom dnevnom redu je i poslanička inicijativa Aide Baručije, Sabine Ćudić i Predraga Kojovića koja se odnosi na potrebu donošenja dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH kojom bi bila regulisana upotreba električnih romobila i sličnih vozila.

Poslanici bi trebali da se izjasne i o interpelaciji poslanika Šerifa Špage, Edina Ramića, Midhata Čauševića, Šemsudina Dedića, Safeta Keše, Nermina Mandre, Amora Mašovića, Šemsudina Mehmedovića, Denijala Tulumovića, Milana Dunovića, Vlatka Glavaša, Zlatana Begića, Jasmina Emrića i Elvise Hodžić koja se odnosi na ulazak helikoptera Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u vazdušni prostor BiH 24. i 25. jula.

Osim ovih tačaka, na dnevni red je dodato i davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma o ekonomskoj saradnji između BiH i Sjeverne Makedonije.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()