Počela konstituirajuća sjednica Parlamenta FBiH

U toku podijela certifikata poslanicima

01.12.2022. 11:53
  • Podijeli:
konstituirajuća_parlamentfbih_una-6388867f265a3.webp Foto: Una

Konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne Federacije BiH počela je danas u Sarajevu.

Prema potvrđenim rezultatima opštih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu FBiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, Željko Komšić - DF za građansku državu sa 12, dok je Koalicija "Povjerenje" pripalo sedam mandata.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH "Naša stranka" osvojila je šest mandata, NES - za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, HDZ 1990 tri, a po jedan mandat Pokret demokratske akcije i Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kaumović.

Po jedan mandat, od ukupno 98 u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, osvojili su i Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak (HNP) i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (POMAK).

Počela podijela cetifikata poslanicima, sa sjendice opravdano izostao Fadil Novalić iz SDA, još uvijek aktualni premijer Vlade FBiH.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH svima je čestitao i rekao da vjeruje da će njihov rad biti usmjeren na dobrobit građana BiH.

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjedavajući Vijeća ministara BiH.


 

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()