Pitali smo ostaju li političari u duplim foteljama?

„Sve mi diraj, očevinu ne“, poznata je fraza iz istomene audicije. To bi se kod nas moglo permutovati u – sve mi diraj, fotelju ne

08.11.2022. 19:53
  • Podijeli:
fotelje-1667913166806.webp Foto: Pixabay

U našem društvu je gotovo postala redovna praksa da se sjedi na dvije fotelje.

Tako i ove godine, kao i prethodnim imamo dosta poslanika koji već obavljaju funkcije u nekim javnim preduzećima, ili na nekim drugim mjestima.

Može li se duplim foteljama stati u kraj i postoji li uopšte volja da se to uradi?

Jedan korak ka ukidanju duplih funkcija mogao bi da preduzme SNSD. Naime, tokom predizbornog perioda postojale su najave iz vladajućeg SNSD-a da neće biti duplih funkcija, te je predsjednik ove stranke Milorad Dodik poručio – „to će partije utvrđivati svoje politike, oni će se shodno tome i ponašati“. No tu možda nije kraj, o svemu će se tek raspravljati unutar stranke.

To za portal UNA kaže dosadašnji potpredsjednik NSRS Denis Šulić (SNSD).

„Razgovaraćemo, zauzećemo neki stav. Za sada nema još nikakve odluke zvanične. Vidjećemo šta kažu i naši aktivisti, i unutar stranke. Nemam zvaničnu potvrdu, ali siguran sam da predsjednik Dodik ima neku viziju o kojoj ćemo raspravljati“, kazao je Šulić.

U suprotnom taboru poručuju – „sve će ostati samo na praznoj priči“.

„SNSD je sa tom politikom izašao u predizbornoj kampanji za prethodne izbore i sudeći po istoriji njihovih predizbornih obećanja, velika je vjerovatnoća da će to biti još jedno koje će ostati samo na praznoj priči. Vjerjem da budući poslanici PDP-a u NSRS neće odstupiti od svoje politike za koju smo se zalagali i prethodne četiri godine. PDP je na početku mandata nakon izbora 2018. godine, a zatim u više navrata kasnije, predlagao da se ozakoni princip „jedan čovjek, jedno budžetko primanje“, kazao je poslanik bivšeg saziva NSRS Ljubiša Krunić (PDP).

Zanimljivo će biti vidjeti kako će se ponašati političari koji su osvojili mandat, a već su na funkciji. Najbolji primjer za to su gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i direktor UKC RS Vlado Đajić, koji su u Banjaluci zabilježii zaista dobre rezultate i broj glasova koji premašuje 20 hiljada.

No, tu nije kraj. Samo u prošlom sazivu NSRS bilo je oko 20 poslanika sa duplim funkcijama. Ne samo što dobijaju duple plate, već često dolaze i u sukob interesa, jer raspravljaju o izvještajima o radu institucija u kojima su oni direktori. Mnogi od tih političara koji obavljaju dvostruke funkcije ponovo su na posljednjim izborima osvojili poslanički mandat.

Široj javnosti poznat je slučaj poslanice Andree Dorić koja je u jednom trenutku dok je bila poslanik obavljala funkciju izvršnog direktora "Puteva Republike Srpske" i člana UO Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Novi, a stari poslanik SNSD-a Dražen Vrhovac, direktor je Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, Dragan Čavić poslanik NDP-a i direktor Elektrokrajine, Darko Banjac, poslanik NPS-a i direktor Banje Mlječanica, Srđan Todorović poslanik SP-a i direktor Fonda za zaštitu životne sredine. Niz je dugačak.

Ništa bolja situacija nije ni u Federaciji. Najdrastičniji primjer duplih funkcija je bio u Parlamentu FBiH gdje su pojedini poslanici bili i ministri u Vladi Federacije BiH, konkretno njih sedam, čime se direktno dovodi u pitanje transparentnost zakona koje oni usvajaju. 

Tako je Aljoša Čampara (SDA) bio ministar unutrašnjih poslova FBiH, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH i poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo. Jelka Milićević (HDZBiH) bila je amjenica premijera i ministrica finansija FBiH, ali i poslanica u PD PFBiH. I tako dalje, I tak odalje.

Začarani krug

Da ovaj niz začaranog kruga duplih fotelja treba prekinuti, smatraju u Transparency Internacionalu.

“Tome bi se trebalo stati u kraj. Prevelik je prostor za razne političke zloupotrebe. Prostora za sužavanja tog stanja ima, međutim, da li ima političke volje to je već pitanje za donosioce odluka”, smatra Damjan Ožegović iz TI BiH.

Politički analitičar Velizar Antić kaže za portal UNA da na pitanje da li je vrijeme da se donese ova odluka i da se mnogi političari "skinu" sa državnog budžeta i sa nekoliko plata, kaže da odgovor može da bude samo potvrdan.

“I to ne samo da je vrijeme da se donese ova odluka danas, vrijeme je bilo još juče. Bilo bi jako dobro da se oslobodimo mnogih "pijavica" koji iscrpljuju ovo ionako siromašno društvo”, kaže Antić.

On ne vjeruje da će doći do zakonskih izmjena da se ukinu duple funkcije političarima.

“Razlog je prost. Čitava mašinerija koja se nalazi u vladajućoj partiji i koja crpi državna sredstva i prima po nekoliko plata ovu odluku ne bi dočekala sa oduševljenjem. A to je upravo ona mašinerija koja najviše radi u korist stranaka na vlasti. Tako da čak i Milorad Dodik, bez obzira koliku političku moć da ima, ne vjerujem da smije da se suprotstavi ovoj ogromnoj grupi i da ih uskrati za ogromna primanja koja u ovom trenutku imaju”, smatra Antić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()