Pat rješava dogovor ili OHR

Od danas teče rok od trideset dana konsultacija da se rukovodstvo FBiH usaglasi oko toga ko će predvoditi Vladu

16.02.2023. 20:40
  • Podijeli:

Konačno je završena i saga oko imenovanja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH. Oba doma Parlamenta FBiH za te funkcije izglasali su Refika Lendu iz SDA, HDZ-ovu Lidiju Bradaru i Igora Stojanovića iz SDP-a.

Rukovodstvo FBiH ključno je u formiranju Vlade, koju imenuju konsenzusom. Za sada je SDA van tih kombinacija, a današnjim imenovanjem Lende otvorena je mogućnost da Vlada Fadila Novalića uđe u petu godinu takozvanog tehničkog mandata.

Za Refika Lendu, formiranje vlasti počinje od danas - od dana izbora predsjednika, odnosno potpredsjednika FBIH. Niti ga obavezuje dogovor HDZ-a i Osmorke, niti će dati svoj potpis na vladu bez SDA.

Od danas teče rok od trideset dana konsultacija da se rukovodstvo FBiH usaglasi oko toga ko će personalno predvoditi Vladu, ali i koje će stranke činiti novu vlast u FBiH.

Za sada se nalaze u pat poziciji koju može riješiti ili novim političkom dogovorom, ili intervencijom OHR-a.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()