Pahor: Kandidatski status za BiH je politički kredit Brisela, došlo je vrijeme da se nešto desi

On je na Sarajevo Biznis Forumu vrekao da kao prijatelj BiH smatra da je sada vrijeme, u kontekstu rata u Ukrajini, da BiH iskoriti geopolitički momenat proširenja Evropske unije

17.05.2023. 13:00
  • Podijeli:
pahor_una-6464ac2798670.webp Foto: Una

Bivši predsjednik Slovenije Borut Pahor rekao je danas tokom posjete Sarajevo Business Forumu da je kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu zapravo kredit Brisela našoj zemlji koji bi domaći političari trebali iskoristiti u kontekstu novih geopolitičkih odnosa.

"Na kraju prošle godine Brisel je prihvatio izuzetno značajnu odluku, Bosna i Hercegovina je dobila status kandidata. To je zaopravo bio politički kredit Brisela, to je bila njegova odluka da bi poručio BiH, političarima, naročito ljudima da je došlo vrijeme da se nešto u vezi proširenja nešto desi", rekao je Pahor.

Smatra da je došlo vrijeme da političari u BiH izgrade konsenzus da se ta šansa koja je našoj zemlji data iskoristi.

"Da bi Brisel uočio da ima u BiH jednog suverenog partnera koji je sposoban da napravi neki rezultat", kazao je Pahor.

Dodao je da kao prijatelj BiH smatra da je sada vrijeme, u kontekstu rata u Ukrajini, da BiH iskoriti geopolitički momenat proširenja Evropske unije.

"Da sada ove godine i iduće, napravi što je više moguće u smislu 14. uslova da bi poslala jasnu poruku Briselu da je jedna suverena država", rekao je Pahor.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()