Ovo su 42 nova zastupnika u Parlamentu BiH

Utvrđeni su preliminarni rezultati i za Zastupnički dom Parlamenta BiH u kojem će participirati osam stranaka iz FBiH i sedam iz RS

24.10.2022. 15:57
  • Podijeli:
Parlament BiH Foto: Armin Durgut/Pixsell
Parlament BiH

Centralna izborna komisija BiH objavila je utvrđene kompletne rezultate Općih izbora u BiH za sve nivoe osim za predsjednika i potpredsjednika RS.

Utvrđeni su preliminarni rezultati i za Zastupnički dom Parlamenta BiH u kojem će participirati osam stranaka iz Federacije BiH i sedam iz Republike Srpske - šest + SDA koja participira i u Fderaciji BiH.

Najviše zastupnika imat će SDA, SNSD i SDP. SDA će imati osam zastupnika, SNSD šest, a SDP jedan manje.

U Zastupnički dom Parlamenta BiH iz SDA će ući: Šemsudin Mehmedović, Denijal Tulumović, Nermin Mandra, Midhat Čaušević, Amor Mašović, Šemsudin Dedić, Šerif Špago, te Safet Kešo koji dobija kompenzacijski mandat.

Zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u iduće četiri godine bit će Zoran Tegeltija, Radovan Višković, Nebojša Radmanović, Obren Petrović, Sanja Vulić i Miroslav Vujičić.

Iz SDP-a Jasmin Imamović, Zukan Helez, Saša Magazinović, Albin Muslić i Rejhana Dervišević.

Koalicija okupljena oko HDZ-a ima tri mandata koja su osvojili Darijana Filipović, Marinko Čavara i Predrag Kožul.

Po tri zastupnika u Zastupničkom domu imat će NiP i DF.

NiP će predstavljati Denis Zvizdić, Nihad Omerović i Mia Karamehić-Abazović, dok su zastupnici DF-a koji su dobili mandate Zlatan Begić, Vlatko Glavaš i Milan Dunović.

Dva mandata je dobila Naša stranka koju će  predstavljati Sabina Ćudić i Predrag Kojović. Isto broj mandata osvojio je i NES - Zlatko Miletić i Jasmin Emrić. Svog predstavnika imat će i BHI-KF - Aida Baručija.

Kada je riječ o parlamentarcima iz RS, SDS i PDP će imati po dva.

Iz SDS-a su to Darko Babalj i Mladen Bosić, a iz PDP-a Branislav Borenović i Mira Pekić.

Svog zastupnika imat će i "Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića", a to će biti Nenad Grković.

DEMOS će predstavljati Čedomir Stojanović, Ujedinjenu Srpsku Milan Petković, a SDA iz RS-a Edin Ramić.

  • Podijeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vijesti na portalu UNA.BA je anonimno, a registracija nije poterebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, prijetnje i govor mržnje na nacionalnoj, vjerskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečijeg seksualnog opredjeljenja neće biti objavljeni. Komentari održavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti krivično gonjeni. Kao čitalac prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uvjerenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanje drugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()